Οι νοικοκυρές τα ζυμώνουν και τα ψήνουν το Σάββατο του Λαζάρου, ενώ το έθιμο λέει πως όποιος δεν τα πλάσει, δεν θα χορτάσει ψωμί! Η συνταγή για Λαζαράκια είναι απλή, παραδοσιακή, ενώ φυσικά υπάρχουν και παραλλαγές της σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Πρόκειται ουσιαστικά για μικρά ψωμάκια με ημίγλυκη γεύση που έχουν το σχήμα ενός ανθρώπου με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά. Σύμφωνα με την παράδοση, παριστάνουν τον Λάζαρο που τον ανέστησε ο Χριστός.

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 3 κούπες αλεύρι
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα νερό, όπου έχουμε βράσει 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 2 κ.σ. καρύδια
  • 2 κ.σ. σταφίδες
  • Λίγο κονιάκ (1/2 σφηνάκι)
  • Κανέλα
  • Γαρύφαλο

Πώς θα φτιάξεις τη συνταγή για Λαζαράκια;

  1. Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό όπου έχουμε βράσει την κανέλα.
  2. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη, το λάδι και τοννερό με τη μαγιά.
  3. Προσθέτουμε λίγο κανέλα και γαρύφαλο τριμμένο.
  4. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε το μείγμα μας ενώ αλέθουμε τις σταφίδες και τα καρύδια, πριν τα ρίξουμε κι εκείνα στη ζύμη μαζί με το κονιάκ.
  5. Αφήνουμε για 2 ώρες σε ζεστό μέρος την ζύμη να φουσκώσει.
  6. Στη συνέχεια, παίρνουμε μικρά κομμάτια και τα πλάθουμε στενόμακαρα, δίνοντας όσο μπορούμε τη μορφή ενός ανθρώπου.
  7. Απλώνουμε τα ψωμάκια σε λαδόκολλα και φτιάχνουμε μικρές λωρίδες που θα είναι τα χεράκια μας.
  8. Για ματάκια και μυτούλα βάζουμε ολόκληρα γαρύφαλα.
  9. Τα αφήνουμε για 1 ώρα να φουσκώσουν σκεπασμένα ή στον φούρνο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.
  10. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.

Εύκολη, θρεπτική και νηστίσιμη ταχινόσουπα!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News