Έχουμε στα χέρια μας το βιβλίο της Μαρίκας Μητσοτάκη, «Συνταγές με…Ιστορία», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και περιλαμβάνει πολλές γευστικές και παραδοσιακές συνταγές. Για σήμερα, επιλέξαμε να μοιραστούμε μαζί σου το γαλακτομπούρεκο της Μαρίκας Μητσοτάκη, το οποίο το δοκιμάσαμε και ξετρελαθήκαμε με την πρώτη κιόλας μπουκιά! Τα βήματα είναι απλά και δεν χρειάζεται πολλή ώρα για την εκτέλεσή του! Είμαστε σίγουρη πως αυτή την συνταγή θα την λατρέψεις κι εσύ!

Σήμερα μαθαίνουμε να φτιάχνουμε λεμπλεμπί με στραγάλια και φιστίκια Αιγίνης – Ο παραδοσιακός χαλβάς της Τουρκίας

Γαλακτομπούρεκο Μαρίκας Μητσοτάκη: Τα υλικά που θα χρειαστείς

  • 1920 γρ. γάλα
  • Φλούδα από 1 λεμόνι (όλη τη φλούδα)
  • 12 κρόκους αυγών
  • 240 γρ. σιμιγδάλι
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • 200 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 200 γρ. βούτυρο φαγητού
  • 320 γρ. αμύγδαλα, καβουρδισμένα και κοπανισμένα
  • 1 1/2 πακέτο λεπτό φύλλο κρούστας

Για το σιρόπι:

  • 1200 γρ. άχνη ζάχαρη
  • 2 ποτήρια του νερού και λίγο παραπάνω (800 ml) νερό
  • φλούδα από 1 λεμόνι (όλη τη φλούδα)

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

  1. Βάλε το γάλα με την περισσότερη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί και πρόσθεσε τις βανίλιες. Ρίξε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη και το σιμιγδάλι σε ένα μπολ, ανακάτεψε τα υλικά και σιγά – σιγά πρόσθεσε το ζεστό γάλα (αφού αφαιρέσεις τη φλούδα). Μετά ρίξε το περιεχόμενο του μπολ στην κατσαρόλα και άφησέ το σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξε η κρέμα.
  2. Απόσυρε την κρέμα από την φωτιά, ρίξε το βούτυρο και ανακάτεψε. Για να ετοιμάσεις το σιρόπι, βάλε σε μία κατσαρόλα νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα από το λεμόνι και άφησέ τα να βράσουν. Όταν τελειώσει το βράσιμο, αφαίρεσε το λεμόνι.
  3. Βουτύρωσε το ταψί (τετράγωνο, διαστάσεων 35 x 26 εκ.) με το βούτυρο γάλακτος και ξεκίνα να τοποθετείς τα φύλλα, βουτυρώνοντας κάθε φύλλο που βάζεις, και ανάμεσα από τα φύλλα ρίξε λίγα αμύγδαλα. Ακολούθησε αυτή τη διαδικασία για 8 – 10 φύλλα και μετά ρίξε την κρέμα. Επανάλαβε την ίδια διαδικασία με τα φύλλα για 8 – 10 στρώσεις ακόμα και στο τέλος χάραξε τα επάνω φύλλα με ένα μαχαίρι σε τετράγωνα ή ρόμβους και βάλε το γλυκό στον φούρνο να ψηθεί, στους 220 C. Αν έχει περισσέψει βούτυρο ρίξε το από πάνω.
  4. Μόλις βγει από τον φούρνο ρίξε το σιρόπι. Προσοχή! Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο.

Μάθε πώς να φτιάχνεις το ιμάμ μπαϊλντί της μαμάς! – Η παράδοση στο πιάτο σου

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News