Ένα νόστιμο και παραδοσιακό πιάτο φάβας κατευθείαν από τα χεράκια της γιαγιάς από την Σαντορίνη! Είναι κρεμώδης και σούπερ νόστιμη, το τέλειο ορεκτικό για κάθε μέρα του χρόνου. Αν, λοιπόν, έψαχνες να φτιάξεις φάβα της γιαγιάς, έπεσες πάνω στην κατάλληλη συνταγή! Αυθεντική και παραδοσιακή! Σέρβιρέ την με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και λίγη κάπαρη και απογείωσέ την!

Συνταγή για φάβα με λουκάνικο να γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Τα υλικά που θα χρειαστείς για τη φάβα συνταγή της γιαγιάς:

  • 500 γραμμάρια κίτρινη φάβα
  • 3 κόκκινα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 lt ζεστό νερό
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • θυμάρι
  • αλάτι και φρέσκο πιπέρι

Μ’ αυτό το τζατζίκι δε θα μυρίζει το στόμα σου ποτέ ξανά!

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

  1. Ξεκίνα να πλένεις την φάβα με άφθονο νερό.
  2. Ζέστανε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Πρόσθεσε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το σκόρδο και λίγο φρέσκο θυμάρι και σόταρε.
  3. Μόλις τα κρεμμύδια αρχίσουν να καραμελώνουν πρόσθεσε την φάβα και ανακάτεψε. Ρίξε το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο, χαμήλωσε τη φωτιά σε μέτρια και αλατοπιπέρωσε καλά. Σιγόβρασε με το καπάκι για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι το μείγμα να γίνει παχύρρευστο. Ενώ η φάβα βράζει, λίγος λευκός αφρός θα εμφανιστεί πιθανώς στο νερό. Αφαίρεσε τον αφρό με μια τρυπητή κουτάλα.
  4. Όταν τελειώσει να βράζει, ρίξε το χυμό λεμονιού και μετάφερε το μείγμα στο πολυμηχάνημα. Ανακάτεψε, μέχρι ο αρακάς να γίνει λείος και κρεμώδης, σαν πουρές.
  5. Σέρβιρε τη φάβα με λίγο ελαιόλαδο, μια κουταλιά της σούπας κρεμμύδι ψιλοκομμένο και λίγη κάπαρη ή ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σκέτη απόλαυση!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News