Τι θέλει ο άνθρωπος μετά από ένα πλούσιο γεύμα; Ένα φινετσάτο επιδόρπιο με γλυκόξινη γέμιση και πλούσια ζύμη για να ολοκληρωθεί. Αυτές οι μπάρες λεμονιού και κράνμπερι είναι ένα υπέροχο επιδόρπιο για όσους αγαπούν τις γλυκές συνταγές αλλά δεν τρελαίνονται για τα πολύ γλυκά σνακ. Εξάλλου, τόσο τα κράνμπερι όσο και το λεμόνι εξισορροπούν τη γλυκύτητα αυτής της συνταγής. Είναι υπέροχα δροσιστικές και είναι ιδανικές μετά από ένα μεγάλο γεύμα, όπως αυτό που κάνουμε στο τραπέζι των Χριστουγέννων.

Λαχταριστές κι εύκολες μπάρες λεμονιού για να γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Συνταγή για μπάρες λεμονιού και κράνμπερι: Υλικά

  • 250 γρ. κατεψυγμένα ή φρέσκα κράνμπερι
  • ½ φλιτζάνι νερό
  • 2 φλιτζάνια, συν 2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • Λίγο λάδι
  • ¼ φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο ξύσμα λεμονιού
  • ⅔ φλιτζάνι φρέσκο ​​χυμό (από 4 μέτρια λεμόνια)
  • 1 ⅔ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • ¾ φλιτζάνι κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους
  • 5 μεγάλα αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

Απολαυστικές μπάρες δημητριακών με φράουλα και βρώμη!

Βήμα-βήμα πώς να φτιάξεις το επιδόρπιο

  1. Τοποθετούμε τα κράνμπερι, το νερό και 6 κουταλιές της σούπας κρυσταλλική ζάχαρη σε μια μέτρια κατσαρόλα. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Μειώνουμε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή. Σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να αρχίσουν να σκάνε τα κράνμπερι, για περίπου 15 λεπτά. Συνεχίζουμε να σιγοβράζουμε, ανακατεύοντας και σπάζοντας τα κράνμπερι χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα, για περίπου 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, περίπου 30 λεπτά.
  2. Εν τω μεταξύ, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Στρώνουμε ένα τετράγωνο ταψί με λαδόκολλα και καλύπτουμε ελαφρά με λίγο λάδι. Αφήνουμε στην άκρη. 
  3. Χτυπάμε μαζί τη ζάχαρη άχνη, το ξύσμα λεμονιού, ½ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη, 1 ⅓ φλιτζάνι αλεύρι και ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο και τσιμπάμε με τα δάχτυλά μας μέχρι το μείγμα να αρχίσει να σχηματίζει ένα ομοιόμορφο μείγμα. Πιέζουμε το μείγμα ομοιόμορφα στον πάτο του έτοιμου ταψιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να αρχίσει να ροδίζει η κρούστα, για 25 με 30 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει ελαφρά, περίπου 20 λεπτά. (Δεν σβήνουμε τον φούρνο.)
  4. Χτυπάμε μαζί το χυμό λεμονιού και το υπόλοιπο 1 ¼ φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη, ¼ φλιτζάνι αλεύρι και ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε μέχρι να ενωθούν και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.
  5. Απλώνουμε το μείγμα κράνμπερι πάνω από την κρύα κρούστα. Προσθέτουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Αφαιρούμε από το ψυγείο. Ρίχνουμε απαλά και ομοιόμορφα το μείγμα των αυγών πάνω από το μείγμα των κράνμπερι. Ψήνουμε στους 180°C μέχρι να δέσει το μείγμα των αυγών για 40 έως 45 λεπτά.  Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς, περίπου 1 ώρα. Γαρνίρουμε με επιπλέον ζάχαρη άχνη.

Ψάχνεις την τέλεια ιδέα για λαχταριστό επιδόρπιο; – Αυτό το αφράτο κέικ μήλου θα κάνει την κουζίνα σου να πλημμυρίσει από αρώματα!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News