Η κοτόσουπα, είναι ένα από τα πιο νόστιμα χειμωνιάτικα πιάτα. Οι περισσότεροι την γνωρίζουν στην εστιατορική της ερμηνεία, ως κοτόσουπα αβγολέμονο και ρύζι, αλλά η αλήθεια είναι πως η προσθήκη του τραχανά, μπορεί να την απογειώσει. Αυτή η παλιά συνταγή για τραχανά, από τη βόρεια Ελλάδα, απαιτεί μόνο τον τραχανά και το κοτόπουλο ως βασικά υλικά. Η πικρή επίγευση του τραχανά γεύση μας κάνει να ξεχνάμε την απουσία λεμονιού σε αυτή την ασυνήθιστη σούπα και σίγουρα αξίζει να τη δοκιμάσεις.

Τα υλικά που θα χρειαστείς για τη συνταγή για τραχανά:

  • 1 κοτόπουλο 1 ½-2 κιλά περίπου, κομμένο σε μερίδες
  • 10 φλιτζάνια νερό
  • Αλάτι
  • 1/3 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 γεμάτο κουτ. του γλυκού γλυκιά πάπρικα
  • ½ φλιτζάνι ξινός τραχανάς
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • Φέτα σε κύβους ως γαρνιτούρα προαιρετικά

Συνταγή για κοτόπουλο στο φούρνο με σπαράγγια που θα πείσει τα παιδιά σου να φάνε λαχανικά

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

  1. Τοποθέτησε το κοτόπουλο σε ένα μεγάλο τηγάνι με νερό. Άφησε να πάρει μια βράση και πρόσθεσε το αλάτι. Χαμήλωσε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και βράσε το κοτόπουλο μέχρι να αρχίσει να πέφτει το κρέας από τα κόκαλα, περ. 1-1 ½ ώρα. Καθάρισε το νερό όσο βράζει και πέτα τον αφρό. Βγάλε το κοτόπουλο από τον ζωμό με μια τρυπητή κουτάλα και το άφησέ το να κρυώσει. Αφαίρεσε το δέρμα και τα κόκαλα και κόψε το κρέας σε κομμάτια.
  2. Ζέστανε το λάδι σε ένα μέτριο τηγάνι και σόταρε τα κρεμμύδια σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαραθούν, περίπου 7-8 λεπτά. Πρόσθεσε την πάπρικα και συνέχισε το μαγείρεμα για λίγα λεπτά ακόμα. Πρόσθεσε το μείγμα του κρεμμυδιού και το κοτόπουλο στον ζωμό και ανακάτεψε.
  3. Πρόσθεσε τον τραχανά, αλατοπιπέρωσε και βράσε σε χαμηλή φωτιά για 12-15 λεπτά. Σέρβιρέ τον σκέτο ή γαρνίροντας με κύβους από φέτα και λίγο ελαιόλαδο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News