Σε πολλά χωριά των Ιωαννίνων παραδοσιακά το τραπέζι περιλαμβάνει κρεατόπιτα ηπειρώτικη! Την κρεατόπιτα μπορείς να τη βρεις σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, με φύλλα, σκεπαστή, με γέμιση από διάφορα κρέατα. Για σήμερα, όμως, σου έχουμε ετοιμάσει μία πολύ ιδιαίτερη συνταγή για κρεατόπιτα, πρωτότυπη και γευστική.

Πρόκειται για μια ανοιχτή πίτα, δηλαδή μια πίτα που έχει φύλλα μόνο από κάτω και περιμετρικά του ταψιού το γνωστό κρόθο. Το κρέας που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι είτε προβατίνα είτε γίδα και ρύζι. 

Κρεατόπιτα Ηπειρώτικη: Τα υλικά που θα χρειαστείς

Για το φύλλο:

  • 800 γραμ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 3 κουτ. σ ελαιόλαδο 
  • 300-500 ml νερό χλιαρό (όσο πάρει)
  • 1 κουτ. γ αλάτι
  • 1 κουτ. σ ξύδι 
  • λίγο ελαιόλαδο (για τα φύλλα)
  • κόρν φλάουρ για το άνοιγμα των φύλλων

Για τη γέμιση:

  • 2,5 κιλά κρέας χοντρό ( γίδα ή προβατίνα) Μ/Ο
  • 500 γραμ. ρύζι για πιλάφι.
  • 1 κρεμμύδι
  • Αλάτι-πιπέρι
  • (Ζωμός από το κρέας που βράσαμε)

Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης από τα χεράκια της γιαγιάς – Η απόλυτη συνταγή του καλοκαιριού

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

  1. Σωτάρουμε το κρέας με το κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο. Αφού το σωτάρουμε καλά, βάζουμε πολύ νερό περίπου 1.5 με 2 λίτρα, το νερό αυτό που θα βράσει με το κρέας θα το χρησιμοποιήσουμε σαν ζωμό για να βράσει το ρύζι αργότερα. Βράζουμε το κρέας. Το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει. Αφού βράσει το κρέας, βγάζουμε το κόκκαλο και κόβουμε σε μπουκίτσες. Κρατάμε τον ζωμό από το κρέας, θα το χρειαστούμε στο τέλος.
  2. Φτιάχνουμε ζυμάρι και ανοίγουμε τα φύλλα. Για λεπτομέρειες δείτε το βίντεο. 
  3. Λαδώνουμε το μεγάλο ταψί του φούρνου, βάζουμε ένα ένα τα φύλλα, τα βάζουμε αεράτα. Αφήνουμε να προεξέχουν οι άκρες έξω από το ταψί. Ρίχνουμε λαδάκι και βάζουμε το επόμενο φύλλο μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα. 
  4. Απλώνουμε όλο το ρύζι πάνω στην επιφάνεια του φύλλου. 
  5. Περιμετρικά βάζουμε το κρέας.
  6. Καλύπτουμε το κρέας διπλώνοντας προς τα μέσα το φύλλο, δημιουργώντας κρόθο.
  7. Ρίχνουμε δυο-τρεις κουτάλες από το ζωμό για να βράσει το ρύζι. 
  8. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ρίχνουμε ζωμό συνεχώς για να μη στεγνώσει και να βράσει το ρύζι.
  9. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς για μια ώρα ή μέχρι να ροδίσει το φύλλο. Πριν το βγάλουμε ελέγχουμε με ένα πιρούνι αν έχει ψηθεί και από κάτω το φύλλο. Αν ναι το βγάζουμε.
  10. Σερβίρουμε ζεστό.

Κρεατόπιτα Ηπειρώτικη: Δες εδώ το σχετικό βίντεο

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την συνταγή κάνε κλικ εδώ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News