Τι είναι τέλος πάντων αυτή η Βαρβάρα και γιατί έχει αυτό το όνομα ένα γλυκό; Η συνταγή για Βαρβάρα αναφέρεται σ’ ένα παραδοσιακό γλυκό της Θράκης που φτιάχνεται την παραμονή της Αγίας Βαρβάρας και καταναλώνεται ανήμερα της γιορτής της Αγίας, δηλαδή στις 4/12.

Είναι ένα εύκολο και νόστιμο γλυκό που είναι γνωστό και ως ασουρέ.

Μουσταλευριά η παραδοσιακή! Φτιάξτην μόνη σου στο σπίτι

Τα υλικά που θα χρειαστείς:

  • 500 γρ. σιτάρι χωρίς φλοιό
  • 250 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • 1 κούπα σταφίδες
  • 50 γρ. σουσάμι
  • Καρύδια και κανέλα

Πώς θα φτιάξεις τη συνταγή για Βαρβάρα;

  1. Πλένουμε πολύ καλά το σιτάρι και το αφήνουμε όλο το βράδυ ή τουλάχιστον 3 ώρες σε νερό να μουλιάσει και να φουσκώσει.
  2. Βράζουμε για μισή ώρα το σιτάρι σε 3 λίτρα νερό και στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις σταφίδες. Αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά ακόμα.
  3. Καβουρδίζουμε σ’ ένα τηγανάκι το αλεύρι. Αφαιρούμε απ’ τη φωτιά, βάζουμε το αλεύρι σ’ ένα σκεύος με λίγο κρύο νερό και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Ρίχνουμε το αλεύρι μέσα στο σιτάρι.
  4. Καβουρδίζουμε το σουσάμι και ρίχνουμε το μισό μέσα στο σιτάρι.
  5. Η Βαρβάρα είναι έτοιμη! Πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι, καρύδια και κανέλα και απολαμβάνουμε!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News