Ένα απόλυτα απαλό, αφράτο και ικανοποιητικά νόστιμο σνακ πασπαλισμένο με καραμελωμένα κρεμμύδια , κράνμπερι και μπρι. Φτιάχνεται εύκολα στο χέρι, ή ακόμα πιο εύκολα με τη βοήθεια ενός μίξερ και μπορεί να διαμορφωθεί σε ελεύθερο σχήμα στρογγυλό ή να πιεστεί σε ένα ορθογώνιο ταψί. Και το καλύτερο από όλα, είναι το απόλυτο comfort food με υδατάνθρακες. Ξέρω ότι θα το λατρέψεις.

Συνταγή για αφράτη ιταλική focaccia με δεντρολίβανο!

Συνταγή για φοκάτσια: Υλικά

Για την focaccia:

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγιά στιγμής
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 350 γρ. χλιαρό νερό
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο, συν έξτρα για το τηγάνι

Για την επικάλυψη:

  • 3 μέτρια κίτρινα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 1 κουταλιά της σούπας ξύδι βαλσάμικο
  • 1 με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, για το βούρτσισμα από πάνω
  • 250 γρ. μπρι, κομμένο σε κύβους
  • 1 1/2 φλιτζάνι φρέσκα ή κατεψυγμένα κράνμπερι
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ​​δεντρολίβανο

Η συνταγή για foccacia με λαχανικά και τυρί που θα σε ξετρελάνει!

Βήμα βήμα οι οδηγίες που ακολουθούμε:

  1. Φτιάχνουμε τη ζύμη:

Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ ή σε ένα μίξερ με εξαρτήματα, ανακατεύουμε όλα τα υλικά της ζύμης μέχρι να απορροφηθεί πλήρως το αλεύρι. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει για 1-2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου. Χρησιμοποιούμε αμέσως ή τη μεταφέρουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

  1. Διαμορφώνουμε τη ζύμη:

Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό φύλλο ή με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και απλώνουμε τη ζύμη έτσι ώστε να γεμίσει όλο το ταψί. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει ακάλυπτη —περίπου 1/2 ώρα για ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου ή μία ώρα για ζύμη από το ψυγείο.

  1. Καραμελώνουμε τα κρεμμύδια:

Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε 2 κουταλάκια του γλυκού βούτυρο ή ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια με 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσουν. Αυτό θα διαρκέσει 30 έως 40 λεπτά. Ρίχνουμε το ξύδι και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε τα κρεμμύδια να κρυώσουν ελαφρώς.

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 425°F. Ξεσκεπάζουμε τη ζύμη και αλείφουμε από πάνω 1 με 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, προσέχοντας ιδιαίτερα τις άκρες και τις γωνίες. Φτιάχνουμε απαλά λακκάκια στην κορυφή της ζύμης πιέζοντας τα δάχτυλά μας περίπου μέχρι τη μέση της ζύμης. Από πάνω σκορπίζουμε τα κρεμμύδια. Βάζουμε τους κύβους του μπρι ομοιόμορφα πάνω από τα κρεμμύδια, και ύστερα τα cranberries. Ολοκληρώνουμε πασπαλίζοντας από πάνω το δεντρολίβανο μαζί με όσο μαύρο πιπέρι θέλουμε.

  1. Ψήνουμε:

Ψήνουμε για 20 με 25 λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσει ο πάτος της κρούστας (το ανασηκώνουμε με μια σπάτουλα για να το ελέγξουμε). Αν οι επικαλύψεις αρχίσουν να ροδίζουν πολύ πριν ροδίσει ο πάτος της κρούστας, καλύπτουμε το ταψί χαλαρά με αλουμινόχαρτο.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News