Το μπριάμ είναι ένα παραδοσιακό λαδερό φαγητό που αγαπάμε πολύ στην Ελλάδα. Ωστόσο, εάν δεν είναι και το αγαπημένο σου σίγουρα αυτή η συνταγή θα σε κάνει να αλλάξεις γνώμη. Αυτό το μπριάμ στο φούρνο με κατσικίσιο τυρί θα κάνει εσένα και τα παιδιά σου να θέλετε να φάτε λαχανικά.

Συνταγή για μπριάμ στο φούρνο με κατσικίσιο τυρί: Υλικά

  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κόκκινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 μελιτζάνες κομμένες σε κύβους
  • 2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε κύβους
  • 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
  • 1 κουταλάκι σάλτσα σόγιας
  • 500 ml σάλτσα ντομάτας
  • 200 γρ κατσικίσιο τυρί
  • 4 κολοκυθάκια κομμένα σε λεπτές φέτες

Για τη σάλτσα τυριού:

  • 400 ml γάλα
  • 50 γρ ανάλατο βούτυρο
  • 50 γρ αλεύρι
  • 80 γρ παρμεζάνα

Πώς να φτιάξεις μπριάμ στο φούρνο με κατσικίσιο τυρί

  1. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και μαγειρεύουμε το κόκκινο κρεμμύδι και το σκόρδο για 5 λεπτά μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Σκορπίζουμε τη μελιτζάνα και την κόκκινη πιπεριά και τσιγαρίζουμε για άλλα 4 λεπτά, προσθέτοντας κι άλλο λάδι αν χρειάζεται. Αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε με την πάπρικα, στη συνέχεια ρίχνουμε το ξύδι και τη σάλτσα σόγιας. Περιχύνουμε την σάλτσα ντομάτας και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά μέχρι να γυαλίσουν και να πήξουν. Κλείνουμε τη φωτιά.
  2. Για να φτιάξουμε τη σάλτσα τυριού, ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα μέχρι να σιγοβράσει. Σε ξεχωριστό τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε να γίνει μια πάστα. Προσθέτουμε αργά το ζεστό γάλα και σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει ελαφρώς. Ανακατεύουμε με την παρμεζάνα και αλατοπιπερώνουμε.
  3. Ρίχνουμε το μπριάμ σε ένα πυρίμαχο σκεύος και στη συνέχεια καλύπτουμε με τη σάλτσα τυριού. Τρίβουμε από πάνω το κατσικίσιο τυρί και στην συνέχεια προσθέτουμε τις φέτες κολοκυθιού.
  4. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 220 C στον αέρα. Αλείφουμε ή περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι τις φέτες κολοκυθιού και αλατοπιπερώνουμε. Ψήνουμε στο φούρνο για 25-30 λεπτά μέχρι να ψηθούν τα κολοκυθάκια και να αρχίσουν να ροδίζουν. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News