Κι όμως, το παντζάρι μπορεί να δημιουργήσει ένα πεντανόσιτμο και ζουμερό μπιφτέκι κατάλληλο για το αγαπημένο σου burger που δεν θες να αποχωριστείς κατά την διάρκεια της νηστείας. Αυτό το ξεχωριστό λαχανικό είναι ένα από τα superfoods της άνοιξης και επιβάλλεται να το εντάξεις στην διατροφή σου ξεκινώντας με αυτήν την συνταγή για vegan burger με μπιφτέκι από παντζάρι.

Vegan burger για τις ημέρες της νηστείας- Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα απ’ το original

Συνταγή για vegan burger με μπιφτέκι από παντζάρι: Υλικά

  • 1 κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
  • 200 γρ μανιτάρια
  • 250 γραμμάρια καπνιστό ή κανονικό τόφου
  • 2 (περίπου 100 γρ.) μαγειρεμένα παντζάρια (όχι σε ξύδι)
  • 400 γραμμάρια μαύρα φασόλια, στραγγισμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 2 κουταλιές της σούπας vegan μαγιονέζα
  • 1 κουταλιά της σούπας πάστα miso
  • 100 γρ αλεύρι βρώμης
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεσμένος λιναρόσπορος
  • 50 γρ πεκάν
  • 200 γρ. καστανό ρύζι μαγειρεμένο

Για το σερβίρισμα

  • 8 φέτες τυρί, vegan
  • 8 ψωμάκια
  • μερικά τραγανά φύλλα μαρουλιού
  • 1 αβοκάντο, ξεφλουδισμένο και χοντροκομμένο
  • ½ λάιμ, χυμό

Πώς να φτιάξεις την απόλυτη συνταγή για vegan burger με μπιφτέκι από παντζάρι

  1. Βάζουμε το κρεμμύδι σε ένα μπλέντερ και χτυπάτε μέχρι να γίνει μικρά κομματάκια. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμα. Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο μπολ.
  2. Βάζουμε τα μανιτάρια στο μπλέντερ και χτυπάμε ελαφρώς. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι στο τηγάνι, προσθέτουμε τα μανιτάρια και τσιγαρίζουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το υγρό που απελευθερώνεται και να μαλακώσουν τα μανιτάρια. Τα βάζουμε στο μπολ με τα κρεμμύδια.
  3. Βάζουμε το τόφου, τα παντζάρια, τα φασόλια, τον πουρέ ντομάτας, τη μαγιονέζα, το miso, το αλεύρι και το λιναρόσπορο στο μπλέντερ με λίγο αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε στο μπολ με τα λαχανικά. Βάζουμε τα πεκάν και το μισό ρύζι στον επεξεργαστή τροφίμων και χτυπάμε μέχρι να γίνουν λίγο πιο χοντροκομμένα. Το βάοζυμε στο μπολ με το μείγμα λαχανικών και τόφου, μαζί με το υπόλοιπο ρύζι.
  4. Χρησιμοποιούμε τα χέρια μας για να διαμορφώσουμε το μείγμα σε μπιφτέκια περίπου στο ίδιο μέγεθος με τα ψωμάκια για μπέργκερ. Τα μπιφτέκια θα είναι ευαίσθητα, οπότε τα βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τα μαγειρέψουμε. Αν θέλουμε να τα ψήσουμε, τα βάζουμε στο ψυγείο πρώτα για 30-45 λεπτά μέχρι να σφίξουν.
  5. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ή ανάβουμε το μπάρμπεκιου και αλείφουμε και τις δύο πλευρές των μπουρεκιών με λίγο λάδι. Ψήνουμε για 5-8 λεπτά από κάθε πλευρά, γυρίζοντας μια φορά αφού σχηματιστεί η κρούστα, μέχρι να απανθρακωθεί και να ζεσταθεί μέχρι το κέντρο. Αποφεύγουμε να γυρνάμε πολύ συχνά, γιατί είναι πιο ευαίσθητα από τα μπιφτέκια με κρέας. Βάζουμε πάνω το τυρί, εάν το χρησιμοποιήσουμε, για το τελευταίο λεπτό περίπου. Ψήνουμε τα ψωμάκια στο μπάρμπεκιου ή στο τηγάνι και μετά αλείφουμε το καθένα με λίγη μαρμελάδα τσίλι. Γεμίζουμε με μερικά φύλλα μαρουλιού, τα μπιφτέκια και λίγο θρυμματισμένο αβοκάντο ανακατεμένο με λάιμ.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News