Οδεύουμε προς τα Χριστούγεννα και όσο πλησιάζουν οι αγαπημένες μας μέρες, τόσο περισσότερο σκεφτόμαστε τι θα μαγειρέψουμε για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μας. Πώς θα ικανοποιήσουμε όλους τους φίλους και συγγενείς; Κι αν κάποιος είναι vegan; Τι πρέπει να κάνεις; Δε θέλω να ταράζεσαι χωρίς λόγο! Παρακάτω θα βρεις μία vegan χριστουγεννιάτικη συνταγή που είναι εύκολη στην εκτέλεση! Ταρτ τατέν κάστανο, με μανιτάρια & σάλτσα μαδέρας, έτοιμη να το απολαύσεις;

Αυτή η κολοκύθα γεμιστή με κάστανα και μανιτάρια είναι η υγιεινή εκδοχή της γαλοπούλας

Τα υλικά που θα χρειαστείς για τη vegan χριστουγεννιάτικη συνταγή:

  • 550 γρ. μεσαίου μεγέθους ασκαλώνια μπανάνας
  • 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι βαλσάμικο
  • 1 ½ κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
  • Συσκευασία 320 γρ. έτοιμη σφολιάτα
  • αλεύρι απλό, για το πασπάλισμα
  • 100 γρ. κάστανα μαγειρεμένα, κομμένα στα τέσσερα
  • 2 κουταλάκια του γλυκού φύλλα θυμάρι, συν επιπλέον για γαρνίρισμα
  • ψητά καρότα, για το σερβίρισμα
  • λάχανο στον ατμό, για το σερβίρισμα

Ζεστή σοκολάτα gingerbread με άρωμα Χριστουγέννων! Βρήκαμε τι θα σου κρατά συντροφιά τα χειμωνιάτικα απογεύματα

Για τη σάλτσα μανιταριών & μαδέρας

  • χούφτα αποξηραμένα ανάμεικτα μανιτάρια (χρειάζονται περίπου 3 κ.σ.)
  • 2 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
  • 140 γρ μανιτάρια κομμένα σε φέτες
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας απλό αλεύρι
  • 3 κουταλιές της σούπας μαδέρα

Συνταγή για την νηστεία των Χριστουγέννων: Απογείωσε τους λαχανοντολμάδες προσθέτοντας γαρίδες

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

  1. Προθέρμανε το φούρνο στους 180C. Καθάρισε τα ασκαλώνια, κόψε τα στη μέση κατά μήκος και τα βάλε τα σε ένα ταψί, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Βάλε λάδι, αλατοπιπέρωσε καλά και ψήσε για 20-25 λεπτά. Βγάλε το ταψί από το φούρνο και ρίξε το βαλσάμικο. Πασπάλισε με τη ζάχαρη και επέστρεψε το στο φούρνο για 10 λεπτά ακόμη ή μέχρι να ροδίσουν και να μαλακώσουν. Άφησέ τα να σταθούν για 10 λεπτά.
  2. Ξετύλιξε τη ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας ελαφρώς πασπαλισμένη με αλεύρι και κόψε την σε κύκλους, χρησιμοποιώντας ένα μπολ ή πιατάκι ως οδηγό. Χώρισε τα ασκαλώνια ανάμεσα σε αντικολλητικές φόρμες για μίνι κέικ, τακτοποιώντας τα με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, όμορφα και άνετα. Από πάνω σκόρπισε τα κάστανα και πίεσε ελαφρά προς τα κάτω. Πασπάλισε με τα φύλλα θυμαριού και αλατοπιπέρωσε. Τοποθέτησε ένα δίσκο σφολιάτας πάνω από τα ασκαλώνια και τα κάστανα σε κάθε φόρμα και χαλάρωσε τα πλαϊνά χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι. Τρύπησέ τα με ένα πιρούνι παντού.
  3. Για να φτιάξεις τη σάλτσα μανιταριών, βάλε τα αποξηραμένα μανιτάρια σε ένα μπολ και σκέπασέ τα με 200 ml βρασμένο νερό και άφησέ τα για 20 λεπτά. Στράγγισέ τα σε ένα σουρωτήρι και κρατάμε νερό. Βάλε τα μανιτάρια σε ένα ξύλο κοπής και ψιλόκοψέ τα. Ζέστανε το λάδι σε ένα μέτριο τηγάνι και τηγάνισε τα μανιτάρια σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Χαμήλωσε τη φωτιά, ρίξε το βούτυρο και, μόλις λιώσει, πρόσθεσε το αλεύρι και τα μουλιασμένα μανιτάρια και μαγείρεψε για λίγα δευτερόλεπτα ανακατεύοντας.
  4. Πρόσθεσε σιγά σιγά το λικέρ μανιταριών, προσέχοντας να μην προσθέσεις τρίμματα από τον πάτο του μπολ, στη συνέχεια προσθέστε τη μεδέρα, ανακατεύοντας καλά μεταξύ κάθε προσθήκης. Άφησε τη σάλτσα να σιγοβράσει και μαγείρεψε για 2 λεπτά ανακατεύοντας.
  5. Προθέρμανε το φούρνο στους 200C. Τοποθέτησε τις φόρμες του κέικ σε ένα ταψί και ψήσε τις για 20-25 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να ροδίσει και να φουσκώσει. Άφησε να κρυώσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια σέρβιρε σε ζεστά πιάτα. Ζέστανε τη σάλτσα. Ρίξε με κουτάλι τα μανιτάρια πάνω από κάθε πιάτο και λίγη σάλτσα. Μπορείς ν σερβίρεις λαχανικά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News