Πάντα θαύμαζα την γιαγιά μου για τον τρόπο που μας φρόντιζε, όλα ήθελε να είναι σπιτικά κι ό,τι κι έκανε το έκανε με πολλή αγάπη και μεράκι. Αγαπημένο μου πιάτο της, οι χυλοπίτες. Ποτέ δε θα σταματήσω να τις απολαμβάνω. Κατάφερα, λοιπόν, μετά από πολλούς αγώνες, να της κλέψω τη συνταγή και όλα της τα μυστικά για χειροποίητες χυλοπίτες. Ελπίζω να τις απολαύσεις όσο εγώ!

Πόσο πρέπει να περπατήσεις για να κάψεις ένα πιάτο ζυμαρικών;

Τα υλικά που θα χρειαστείς για τις χειροποίητες χυλοπίτες:

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 4 αυγά
  • 300 γραμμάρια σιμιγδάλι
  • γάλα όσο πάρει
  • λίγο αλάτι
  • λάδι δυο κουταλιές

Τα υλικά για τις χυλοπίτες με σως ντομάτας:

  • 1,5 κιλό ντομάτες καθαρισμένες και ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλάκι πιπέρι
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • τυρί τριμμένο

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

Για την παρασκευή:

  1. Ανακάτεψε όλα τα υλικά σε μία λεκάνη και ζύμωσε καλά το ζυμάρι. Ξεκίνα να ανοίγεις τα φύλλα λεπτά και άπλωσέ τα σε ένα καθαρό σεντόνι που έχεις στρώσει σε τραπέζι ή κρεβάτι, για να ξεραθούν λίγο. Ύστερα τα διπλώνεις και κόβεις τις χυλοπίτες στο σχήμα που τις θέλεις.
  2. Τις απλώνεις κομμένες και τις αφήνεις να ξεραθούν 4-5 ημέρες.

Για τη συνταγή:

  1. Σε μια κατσαρόλα βάλε τις ντομάτες, το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη και βράσε τα υλικά για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια απόσυρε από τη φωτιά και πρόσθεσε τον μαϊντανό.
  2. Μαγείρεψε τις χυλόπιτες σε αλατισμένο νερό που βράζει για περίπου 8 με 11 λεπτά.
  3. Στράγγισε τις χιλόπιτες, και ρίξε τη σάλτσα ντομάτας. Πρόσθεσε τριμμένο τυρί ή απλά πιπέρι.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News