Μια από τις μεγαλύτερες τιμητικές διακρίσεις για ένα εστιατόριο ή για έναν μάγειρα είναι να πάρει αστέρι ή αστέρια Michelin. Το κατόρθωμα αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο διότι απαιτούνται σκληρή δουλειά, αυξημένες απαιτήσεις σε συνδυασμό με μοναδικές και δημιουργικές γεύσεις. Πριν λίγο καιρό πραγματοποιήθηκε η ετήσια εκδήλωση για την απονομή των βραβείων. Πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι τα εστιατόρια με αστέρια Michelin στην Ελλάδα, τις νέες αφίξεις στον οδηγό και λίγα λόγια για την ιστορία αυτών των βραβείων.

Chefs Dinner: 5 World Class Chefs με αστέρι Michelin σε μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία στην Τήνο

Η ιστορία για τον οδηγό Michelin

Αρχικά είναι σημαντικό να αναφέρουμε κάτι που αρκετός κόσμος μπορεί να μην γνωρίζει. Η ονομασία του γαστρονομικού οδηγού και των αστεριών Michelin, προέρχεται από την γνωστή εταιρεία ελαστικών. Τα αδέρφια Michelin ίδρυσαν το 1889 την εταιρεία κατασκευής ελαστικών και 10 χρόνια αργότερα αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν δωρεάν ταξιδιωτικό οδηγό που θα προωθούσε τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Αυτό το έντυπο αρχικά απευθυνόταν σε οδηγούς μοτοσικλέτας και περιελάμβανε χάρτες με οδηγίες πλοήγησης, πρατήρια καυσίμων, συνεργία, ξενοδοχεία, εστιατόρια κ.α. Η πολύ μεγάλη επιτυχία που γνώρισε αυτός ο οδηγός, έκανε τα αδέρφια να αποφασίσουν να εκδίδεται ο οδηγός και σε άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, Πορτογαλία, Ελλάδα, Τυνησία και άλλες. Το 1920 κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του οδηγού, ωστόσο τα αδέρφια είχαν αποφασίσει να προσθέσουν μια ομάδα ανθρώπων που θα ταξίδευε μυστικά και να επιθεωρεί τα εστιατόρια που προτείνονταν στον οδηγό. Έπειτα, η εταιρεία αποφάσισε να προβεί σε μια αναβάθμιση που στόχευε στην κατηγοριοποίηση των εστιατορίων με ένα, δύο και τρία αστέρια.

Τα εστιατόρια με αστέρια Michelin στην Ελλάδα

Λίγες μέρες νωρίτερα ανακοινώθηκε ο γαστρονομικός οδηγός και έγιναν γνωστά τα εστιατόρια με αστέρια Michelin στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναδικό ελληνικό εστιατόριο που έχει αυτή την στιγμή 2 αστέρια Michelin, είναι το Delta Restaurant του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στην παρθενική του εμφάνιση στην γαστρονομική σκηνή της Αθήνας κατάφερε να αποσπάσει εξαιρετικά σχόλια και κέρδισε 2 αστέρια Michelin. Το μενού του εστιατορίου επιμελούνται οι σεφ Θανάσης Φρέσκος και Γιώργος Παπαζαχαρίας και συνδυάζουν την δημιουργικότητα με τις εξαιρετικές πρώτες ύλες από την Ελλάδα και την Μεσόγειο.

Αντίθετα, το πολυβραβευμένο εστιατόριο Σπονδή με 2 αστέρια Michelin και μοναδικό μέχρι σήμερα που ήταν στην κορυφή του οδηγού, έχασε το ένα αστέρι. Οι πρώτες ύλες και οι εξαιρετικές δημιουργίες του σεφ είναι το κλειδί της επιτυχίας του εστιατορίου που έχει καταφέρει να διατηρηθεί στην κορυφή για πολλά χρόνια. Το μενού του εστιατορίου βασίζεται στην κλασσική και τη μοντέρνα γαλλική κουζίνα, διαθέτοντας μοναδικές γευστικές επιλογές.

Το Soil του Τάσου Μαντή ήταν ένα από τα δύο νέα εστιατόρια που κέρδισαν 1 αστέρι Michelin. Άξιο αναφοράς είναι ότι όλες οι πρώτες ύλες του εστιατορίου προέρχονται από τον κήπο του σεφ στο Αλεποχώρι. Τα βιολογικά βότανα, τα λαχανικά και τα εξαιρετικής ποιότητος ελληνικά προϊόντα υπόσχονται μια μοναδική γευστική εμπειρία δημιουργικής και ελληνικής κουζίνας.

Τέλος, στην λίστα με τα εστιατόρια με αστέρια Michelin στην Ελλάδα, προστέθηκε και το «The Zillers», του ομώνυμου ξενοδοχείου που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, με executive chef τον Παύλο Κυριάκη. Το μενού του εστιατορίου συνδυάζει την ελληνική κουζίνα με παραλλαγές από όλο τον κόσμο.

Η λίστα με τα εστιατόρια που είναι στον οδηγό Michelin

  • Delta: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
  • Σπονδή: Πύρρωνος 5, Αθήνα
  • Soil Restaurant: Φερεκύδου 5, Αθήνα 
  • The Zillers: The Zillers Athens Boutique Hotel, Μητροπόλεως 54, Αθήνα 
  • Varoulko Seaside Restaurant: Ακτή Κουμουνδούρου 54, Πειραιάς
  • Botrini’s Restaurant Athens: Βασιλέως Γεωργίου II 24, Χαλάνδρι
  • Hytra Restaurant & Bar: Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107-109, Αθήνα
  • CTC Urban Gastronomy: Πλαταιών 15, Αθήνα
  • Pelagos: Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη 
  • Veri Table: Αγγέλου Σικελιανού 8, Νέο Ψυχικό
  • Aleria Restaurant: Μεγ. Αλεξάνδρου 57, Αθήνα 
  • Annie – Fine Cooking: Μεναίχμου 4, Αθήνα
  • Alficon: Ηρώνδα 8, Αθήνα
  • Okio: Μαρίνα Ζέας 1, Πειραιάς
  • GB Roof Garden: Hotel Grande Bretagne Athens
  • Herve: Τριών Ιεραρχών 170, Αθήνα 
  • Cookoovaya: Χατζηγιάννη Μέξη 2a, Αθήνα
  • Vezené Athens: Βρασίδα 11, Αθήνα 
  • Le Pavillon Athens: Περικλέους 31, Χαλάνδρι
  • Sense: Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Αθήνα
  • Merceri food & drink: Ηρακλειδών 21, Αθήνα 
  • Athénée: Βουκουρεστίου 9, Αθήνα
  • Λινού Σουμπάσης και Σία: Μελανθίου 2, Αθήνα
  • Aneton: Ναυάρχου Νικοδήμου 3, Αθήνα
  • Nolan:  Βουλής 31 – 33, Αθήνα
  • Οικείο: Πλουτάρχου 15, Αθήνα
  • Cerdo Negro: Βίτωνος 5, Αθήνα 

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News