Καταπληκτικό σάντουιτς shawarma με ρεβίθια! Ένα πιάτο που χρειάζεται μόνο 30 λεπτά, συν απλά υλικά και μεθόδους. Τα πικάντικα ψημένα ρεβίθια, η δροσερή σάλτσα άνηθου – σκόρδου και τα πολλά φρέσκα λαχανικά θα σου προσφέρουν μία άλλη νότα στην καθημερινότητά σου. Αυτό το πιάτο είναι υγιεινό, γρήγορο και χορταστικό! Ιδανικό για ένα work lunch που θα σε κρατήσει σε ενέργεια όλη μέρα. Επιπλέον, είναι το τέλειο βραδινό γεύμα όταν λαχταράς κάτι γρήγορο.

Τι είναι το Shawarma;

Το Shawarma είναι ένα κλασικό αραβικό πιάτο με κρέας (αρνί, κοτόπουλο, γαλοπούλα, μοσχάρι ή ανάμεικτα κρέατα) καρυκευμένο και τοποθετημένο κάθετα στη σούβλα και ψημένο αργά. Τυπικά κόβεται σε λεπτές φέτες και σερβίρεται με ταμπουλέ, σαλάτα fattoush, ψωμί, ντομάτα, αγγούρι και διάφορες σάλτσες. Αν και θεωρείται τουρκικό πιάτο από την καταγωγή του, το απολαμβάνουμε στη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Μεσογείου με διάφορες μορφές.

Σήμερα, όμως, θα αντικαταστήσουμε το κρέας με ρεβίθια!

Τα υλικά που θα χρειαστείς για το σάντουιτς με ρεβίθια:

Για τα ρεβίθια:

  • 1 κονσέρβα ρεβίθια (ξεπλυμένα, στραγγισμένα και στεγνά)
  • 1 κουταλιά της σούπας σπόρους σταφυλιού ή λάδι αβοκάντο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο και σκόρδο σε σκόνη
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού κάθε αλεσμένο κόλιανδρο και κανέλα

Για τη σάλτσα άνηθου – σκόρδου:

  • 1/4 φλιτζάνι χούμους (ή ταχίνι)
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 3/4 – 1 κουταλάκι του γλυκού ξερό άνηθο
  • 3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
  • 2-3 κουταλιές της σούπας νερό ή γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη (για να αραιώσει)
  • Αλάτι για γεύση

Για το σερβίρισμα:

  • Vegan πίτα ή flatbread 
  • Ντομάτα σε φέτες
  • Κρεμμύδι σε φέτες
  • Μαρούλι ή φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένος 
  • Σάλτσα σκόρδου τσίλι 

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσεις:

  1. Προθέρμανε το φούρνο στους 200 C και στρώσε ένα μεγάλο φύλλο λαδόκολλας.
  2. Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε τα ρεβίθια που έχουν ξεπλυθεί και στεγνώσει με λάδι και μπαχαρικά και άπλωσέ τα σε ταψί. Ψήσε για 25 λεπτά ή μέχρι να γίνουν ελαφρώς τραγανά και να ροδίσουν. Μόλις κρυώσουν ελαφρώς, δοκίμασε και προσάρμοσε τα καρυκεύματα όπως επιθυμείς (πρόσθεσε λίγο περισσότερο αλάτι, κύμινο και σκόνη σκόρδου για επιπλέον γεύση).
  3. Όσο ψήνονται τα ρεβίθια, ετοίμασε τη σάλτσα σου προσθέτοντας το χούμους, το χυμό λεμονιού, τον άνηθο και το σκόρδο σε ένα μπολ και ανακάτεψε μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Πρόσθεσε αρκετό νερό ή γάλα αμυγδάλου για να αραιωθεί.
  4. Δοκίμασε και προσάρμοσε τα καρυκεύματα όπως χρειάζεται. Πρόσθεσε περισσότερο σκόρδο για περισσότερο ζουμί, αλάτι για γεύση, χυμό λεμονιού για φρεσκάδα και άνηθο για πιο έντονη γεύση βοτάνων.
  5. Για να σερβίρεις, ζέστανε τις πίτες ή το ψωμί στο φούρνο μικροκυμάτων για 15 -30 δευτερόλεπτα (ή στον ακόμα ζεστό φούρνο για 1 λεπτό) και πρόσθεσε από πάνω την επιθυμητή ποσότητα από ρεβίθια, σάλτσα και λαχανικά της επιλογής σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News