Και φέτος τα Χριστούγεννα η αιώνια μάχη μεταξύ μελομακάρονων και κουραμπιέδων καλά κρατεί… Για τους περισσότερους τα μελομακάρονα φαίνεται να παίρνουν τη σκυτάλη και να είναι το αγαπημένο γλυκό των Χριστουγέννων! Ωστόσο για τους περισσότερους αποτελεί μία αρκετά ιδιόρρυθμη συνταγή αφού έχει τις ιδιαιτερότητες και τα μυστικά της! Αυτή η συνταγή για μελομακάρονα υπόσχεται να σε βγάλει ασπροπρόσωπη και να κάνει τα μελομακάρονά σου ανάρπαστα.

Τι θα χρειαστείς γι’ αυτή τη συνταγή;

Για τη ζύμη

  • 4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
  • 1 κούπα σπορέλαιο
  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κγ baking powder
  • 1 κγ ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κγ κανέλα
  • 2 βανίλιες
  • 1/2 κγ σόδα
  • 1/2 κγ γαρύφαλλο

Για το σιρόπι

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • 1 κούπα μέλι
  • 2 ξύλα κανέλας
  • 4 γαρύφαλλα
  • 1 κγ χυμό λεμονιού

Και φυσικά τριμμένο καρύδι για το γαρνίρισμα!

Πώς θα φτιάξεις τη συνταγή για μελομακάρονα;

  1. Παίρνουμε ένα μπολ και ρίχνουμε όλα τα υγρά.
  2. Έπειτα προσθέτουμε τη ζάχαρη, το baking powder, το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα, τις βανίλιες, τη σόδα, το γαρύφαλλο και τα ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
  3. Στη συνέχεια προσθέτουμε το σιμιγδάλι και σιγά σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά. Αποσκοπούμε στο να είναι αφράτη η ζύμη μας.
  4. Έπειτα πλάθουμε τα μελομακάρονα σε σχήμα αυγού και τα τρυπάμε με οδοντογλυφίδα.
  5. Ψήνουμε στους 200°C για 20 λεπτά στον αέρα.
  6. Για το σιρόπι ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα και μόλις αρχίσουν να βράζουν τα αφήνουμε για 8 λεπτά.
  7. Αφού αφήσουμε το σιρόπι να κρυώσει βγάζουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο και τα ρίχνουμε στο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα.
  8. Τρίβουμε τα καρύδια και τα πασπαλίζουμε από πάνω!

Αυτά τα μελομακάρονα θα σε ανταμείψουν τα φετινά Χριστούγεννα ειδικά αν είσαι της τελευταίας στιγμής!
Καλή απόλαυση και καλές γιορτές!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News