Συχνά, όταν σκεφτόμαστε τις vegan συνταγές -λανθασμένα- πιστεύουμε πως δεν μπορούν να μας προσφέρουν ενέργεια κι όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, επειδή δεν περιλαμβάνουν ζωικά προϊόντα. Αυτό φυσικά και είναι ένας μύθος, όμως!

Οι βίγκαν συνταγές είναι πεντανόστιμες και μπορούν να δώσουν στον οργανισμό μας όσα έχει ανάγκη. Οι συγκεκριμένες προτάσεις απευθύνονται φυσικά στους αυστηρά χορτοφάγους, αλλά όχι μόνο. Μπορεί να τις απολαύσει οποιοσδήποτε, ο οποίος αγαπάει το φαγητό και τις γεμάτες άρωμα γεύσεις!

3 vegan συνταγές

Vegan burger με μπιφτέκι από όσπρια

Υλικά

  • 400 γρ. ρεβίθια σε κονσέρβα
  • 340 γρ. καλαμπόκι σε κονσέρβα
  • 15 γρ. φρέσκο κόλιανδρο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 λεμόνι
  • 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
  • Αλατοπίπερο
  • Λίγο μαρούλι
  • 2 μεγάλες τομάτες
  • Κέτσαπ
  • Ψωμάκια για burger ολικής άλεσης χωρίς γάλα και αυγά
vegan burger από ρεβίθι
Freepik

Πώς θα φτιάξεις το vegan burger;

  1. Στραγγίζουμε τα ρεβίθια και το καλαμπόκι και τα βάζουμε στο multi.
  2. Στη συνέχεια προσθέτουμε μέσα και τον κόλιανδρο, τα μπαχαρικά, το αλεύρι, λίγο αλάτι και ξύσμα απ’ το λεμόνι.
  3. Χωρίζουμε το μείγμα σε 4 ίσα μέρη, πλάθουμε τα μπιφτέκια και τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
  4. Σ’ ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε λίγο λάδι και τηγανίζουμε τα μπιφτέκια μέχρι να ροδίσουν κι απ’ τις δύο πλευρές.
  5. Ξεκινάμε να στήνουμε το burger, απλώνοντας κέτσαπ κάτω στο ψωμάκι, στη συνέχεια βάζουμε μια φέτα ντομάτα, ένα φύλλο μαρούλι, λίγο κόλιανδρο εάν θέλουμε και το μπιφτέκι.
  6. Απολαμβάνουμε το vegan burger μας!

Vegan γιουβαρλάκια

Υλικά:

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 /4 κόλιανδρο ή άνηθο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 500γρ. μανιτάρια champignon
  • Ξύσμα από λάιμ και χυμό από 2 λάιμ ή λεμόνια αντίστοιχα
  • 50γρ. ψωμί
  • 200γρ. ρύζι μπονέτ
  • 1 κσ αλεύρι
  • 800 γρ ρόφημα καρύδας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 100 ml ζωμό από αποξηραμένα μανιτάρια

Για το vegan αυγολέμονο:

  • 1 με 2 κγ. Κορν φλάουρ
  • Χυμό από τα 2 λάιμ ή λεμόνια
Vegan συνταγές

Πώς θα φτιάξεις τα vegan γιουβαρλάκια;

  1. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο και τα κοτσάνακια από το Κολιανδρο ή τον άνηθο, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
  2. Μετά από 2 λεπτά και αφού έχουμε αλέσει τα μανιτάρια μας ώστε να γίνουν πολύ μικρά κομματάκια τα ρίχνουμε στο τηγάνι και τα σοτάρουμε για 15 με 20 λεπτά μέχρι να χάσουν τελείως την υγρασία τους.
  3. Μόλις δούμε ότι η σύσταση τους γίνεται σαν κιμάς τα αφαιρούμε από την φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει το μείγμα μας.
  4. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά και τα φύλλα από τον κόλιανδρο ή τον άνηθο και πλάθουμε τα γιουβαρλάκια μας σφικτά.
  5. Τα βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι και ρίχνουμε το ρόφημα καρύδας και λίγο ζωμό από τα μανιτάρια τα αποξηραμένα, χωρίς να τα ανακατέψουμε, σε μέτρια φωτιά.
  6. Μετά από δέκα λεπτά ετοιμάζουμε και το αυγολέμονο (ανακατεύουμε το χυμό από τα λάιμ και το κορν φλάουρ) και το ρίχνουμε στο τηγάνι και το κουνάμε λίγο μέχρι να πάει παντού το μείγμα μας.
  7. Αν θέλουμε βγει πηχτή η σάλτσα μας βάζουμε ακόμα 1κγ. Κορν φλάουρ με λιγο νεράκι 30ml τα ανακατεύουμε και το ριχνουμε πάλι στο φαγητό μας.

Scramble με tofu και σπανάκι

Υλικά:

  • 1 συσκευασία tofu
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1/8 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν, προαιρετικά
  • 2 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 150 γραμμάρια φρέσκο σπανάκι
  • 1 με 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκο ​​χυμό λεμονιού
  • 1 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στη μέση
  • 1/2 φλιτζάνι φρέσκο ​​βασιλικό, χοντροκομμένο
tofu και σπανάκι
Tasty

Πώς θα φτιάξεις το scramble με tofu και σπανάκι;

  1. Ανακατεύουμε το tofu, τον κουρκουμά, το 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και το καγιέν, σ’ ένα μεσαίο μπολ. Αφήνουμε στην άκρη.
  2. Ζεσταίνουμε το λάδι σ’ ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και μετά ρίχνουμε μέσα το μείγμα με το tofu. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά το tofu και να μοιάζει με ομελέτα, για περίπου 5 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε το σπανάκι, τον χυμό λεμονιού και 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ανακατεύουμε μέχρι να μαραθεί το σπανάκι, για 1 λεπτά.
  4. Ρίχνουμε μέσα τα ντοματίνια και μαγειρεύουμε για ακόμα 1 λεπτό.
  5. Αφαιρούμε απ’ τη φωτιά, ανακατεύουμε με τον βασιλικό, αλατοπιπερώνουμε εάν χρειάζεσαι και απολαμβάνουμε!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News