Νιώθεις το σώμα σου λίγο δύσκαμπτο και πονάς όταν τεντώνεσαι ή κάνεις διατάσεις; Ήρθε η ώρα να το βελτιώσεις με αυτές τις ασκήσεις για ευλυγισία που θα σε κάνουν να δεις διαφορά.

Η ευελιξία είναι πιο σημαντική απ’ όσο νομίζεις και το σώμα και το μυαλό σου θα εκτιμήσουν την προσπάθειά σου να γίνεις πιο ευλύγιστη. Ουσιαστικά, η ευελιξία είναι η ικανότητα μιας άρθρωσης ή μιας ομάδας αρθρώσεων και μυών να κινούνται στο πλήρες εύρος τους χωρίς περιορισμούς ή πόνο. Παράγει τόσα πολλά φυσικά οφέλη, καθώς διατηρεί το σώμα σου σε καλή κατάσταση.

Το τέντωμα των μυών και των αρθρώσεων σου οδηγεί σε βελτιωμένη ισορροπία, καλύτερη ανάρρωση και αντοχή στο σωματικό στρες και, κατά συνέπεια, αποφυγή τραυματισμού. Πέρα από το γεγονός ότι θα δεις διαφορά στο σώμα σου και οι μύες σου δε θα πονάνε πλέον με το παραμικρό, τα διανοητικά οφέλη είναι εξίσου πολλά. Όταν τεντώνεσαι, απελευθερώνεις από πάνω σου την ένταση και ανακουφίζεται το άγχος. Επιπλέον, μην ξεχνάς πως η ευελιξία βελτιώνει την κινητικότητα, τον συντονισμό, τη στάση του σώματος και αξίζει να αφιερώσεις λίγο χρόνο σε μερικά αθλήματα που βελτιώνουν την ευλυγισία. Ποια είναι αυτά; Πώς να γίνεις πιο ευλύγιστη;

Οι καλύτερες προπονήσεις και ασκήσεις για ευλυγισία

Yoga

H yoga φημίζεται ως τρόπος χαλάρωσης, μιας και συνδυάζει βαθιά αναπνοή και σωματική κίνηση. Ταυτόχρονα, διώχνει τις αρνητικές σκέψεις, βοηθώντας στη συγκέντρωση. Και θα μου πεις… Γιατί να μην πας σε ψυχολόγο και να κάνεις yoga; Γιατί αυτό το είδος άσκησης κάνει “μαγικά” με την ευλυγισία σου. Και όχι, δεν χρειάζεται να είσαι ήδη ευλύγιστη για να ασχοληθείς με τη yoga. Οι ασκήσεις που περιλαμβάνει είναι ιδανικές για την αναπνοή και τον μυϊκό σου ιστό ενθαρρύνοντάς τον να τεντώνεται και να χαλαρώνει. Είναι η προσέγγιση ολόκληρου του σώματος και του νου που καθιστά τη yoga έναν από τους καλύτερους τρόπους για να αποκτήσεις ευελιξία. Αν σου αρέσει, τότε μπορείς να δοκιμάσεις και την aerial yoga.

8 tips για να ξεκινήσεις yoga στο σπίτι χωρίς κανέναν instructor πάνω απ’ το κεφάλι σου. Διάβασέ τα πριν πατήσεις το play

ασκήσεις για ευλυγισία
Freepik

Χορός

Φυσικά και ο χορός προσφέρει ευλυγισία. Τα περισσότερα είδη χορού απαιτούν κάμψη και τέντωμα και γι’ αυτό και τα περισσότερα μαθήματα ξεκινούν με ασκήσεις stretching. Μερικά είδη χορού σε κάνουν λίγο περισσότερο “παιδί λάστιχο”, όπως το pole dancing, όμως όποιο κι αν επιλέξεις, θα δεις διαφορά στο σώμα σου, έχοντας πλέον και λιγότερα προβλήματα, όπως πόνο στην πλάτη, δυσκαμψία του αυχένα και πόνο των μυών. Μπορείς επίσης να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο διαστρέμματος.

ασκήσεις για ευλυγισία
Freepik

Tai Chi

Είναι ένα είδος πολεμικής τέχνης ήπιας εξάσκησης, που χρησιμοποιείται ενίοτε και για θεραπευτικούς σκοπούς. Αυτή η ήπια αλλά σκόπιμη πρακτική είναι χαμηλής έντασης, εύκολη στις αρθρώσεις και ενσωματώνει στις ασκήσεις τόσο το σώμα όσο και το μυαλό. Το Tai chi έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την ψυχολογική ευεξία και αποτελεί πολύτιμη μέθοδο για τη μείωση του στρες και της κατάθλιψης, καθώς και για τη βελτίωση της ενέργειας, της αντοχής, της διάθεσης και της αερόβιας ικανότητας. Συγχρόνως, ενισχύει την ευλυγισία όλου του σώματος και όσο πιο συχνά το εξασκείς τόσο πιο ελαστική γίνεσαι.

Pilates

Το pilates βασίζεται σε δυναμικές και στατικές ασκήσεις τεντώματος που αποτρέπουν τη μείωση του μυός, μειώνουν τον μυϊκό πόνο και προάγουν την ευελιξία. Συγχρόνως, βελτιώνεται η αντοχή και ισορροπία κι εσύ γίνεσαι πιο ευλύγιστη, χάρη στα τεντώματα που γυμνάζουν όλο το σώμα, λαμβάνοντας υπόψη ακόμα και τις πιο μικρές μυϊκές ομάδες.

ασκήσεις για ευλυγισία
Unsplash/ bruce mars

Barre à terre

Η γυμναστική barre έχει “κλέψει” μερικές κινήσεις απ’ το μπαλέτο, απ’ τον χορό, από pilates και είναι και για ενήλικες. Πέρα από το γεγονός ότι βελτιώνει πολύ τη στάση του σώματός σου, τις κινήσεις σου και βοηθάει τους μυς να δουλέψουν σωστά, αυξάνει και την ευλυγισία σου, χωρίς όμως το να είσαι ευλύγιστη να αποτελεί προϋπόθεση για να παρακολουθήσεις τα μαθήματα. Κάνοντας αυτό το είδος άσκησης, θα νιώσεις τα άκρα σου να εκτείνονται και τις κλειδώσεις σου να ελευθερώνονται.

Δες εδώ όσα θες και χρειάζεται να ξέρεις για το barre à terre!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News