Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει και ξανακούσει όλα τα οφέλη του Pilates για την υγεία. Τουλάχιστον ένας φίλος στο έχει προτείνει ή κάποιος celebrity το έχει αναφέρει σε συνέντευξή του. Το ίδιο έρχεται να κάνει τώρα και μια νέα έρευνα.

Συγκεκριμένα, μια νέα μελέτη απέδειξε ότι μια ομάδα ανθρώπων που έπασχε από χρόνιες παθήσεις, μετά από 12 εβδομάδες ασκήσεων Pilates, μπόρεσε να διαχειριστεί καλύτερα τα προβλήματα που αντιμετώπιζε, ενώ αναγνώρισε και τα ψυχολογικά και κοινωνικά οφέλη που προσφέρει η συγκεκριμένη πρακτική.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Musculoskeletal Care, ήταν μια απ’ τις πρώτες που εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο το Pilates μπορεί να επηρεάσει τη ζωή των ανθρώπων με χρόνιες παθήσεις και τα αποτελέσματα που παρουσίασε, πραγματικά μας ενθουσίασαν.

Οι παθήσεις των συμμετεχόντων περιελάμβαναν μεταξύ άλλων τον πόνο στη μέση, την οστεοαρθρίτιδα, αλλά και μια σειρά από μετεγχειρητικά προβλήματα. Οι ηλικίες των συμμετεχόντων κυμαίνονταν από 36 έως 83, ενώ πέρα από τα σημαντικά οφέλη στην υγεία, η μελέτη απέδειξε ότι το Pilates βοήθησε τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν και μια πιο ενεργή καθημερινότητα, αλλά και τη δυνατότητα να διαχειρίζονται καλύτερα την κατάστασή τους.

Πόσο κακό είναι να κάνεις "κρακ" τη μέση σου

Photo: @biancamaycheah

Φυσικά, τα αποτελέσματα από αυτή την έρευνα θα πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω, καθώς σ’ αυτή συμμετείχαν μόλις 22 άτομα, αλλά η αλήθεια είναι ότι και στο παρελθόν έχουν υπάρξει μελέτες που συνδέουν το Pilates με τη βελτίωση της ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο περιοδικό TIME, η Ann Gibson, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, ένας λόγος που το Pilates συμβάλλει θετικά στην ψυχική υγεία είναι ότι οι περισσότερες ασκήσεις εστιάζουν στον πυρήνα, τον έλεγχο της αναπνοής και των κινήσεων στο σώμα.

Μήπως από Δευτέρα, να ξεκινήσουμε όλοι τακτικά τα μαθήματα Pilates;

Διαβάστε ακόμη:

Το PiYo είναι η προπόνηση που συνδυάζει το Pilates και τη yoga!

Photo: Pexels/rawpixel