Συμβαίνει συνήθως γύρω στις 4-5 το απόγευμα. Η στιγμή που η εστίασή σου αρχίζει να θολώνει και ο εγκέφαλος σου να ζητάει επειγόντως το επόμενο σνακ.

Όλοι έχουμε βρεθεί σ’ αυτή τη θέση και συνήθως είμαστε έτοιμοι να καταναλώσουμε ο,τιδήποτε βρίσκεται κοντά μας εκείνη τη στιγμή. Η ενέργεια έχει πέσει και για να αντέξουμε μέχρι το επόμενο γεύμα μας, επιλέγουμε είτε κάτι γλυκό είτε κάποιο σνακ από το περίπτερο.

Υπάρχουν όμως τα σωστά σνακ που θα μας δώσουν περισσότερη ενέργεια, όταν νιώθουμε κούραση το απόγευμα και υπάρχουν και εκείνα που πρέπει να ξεχάσεις γιατί το μόνο που προσφέρουν είναι επιπρόσθετη ζάχαρη ή λιπαρά.

Οι χειρότερες τροφές που μπορείς να φας το απόγευμα:

Μπάρες δημητριακών

Οι μπάρες δημητριακών πολύ συχνά (και κακώς) θεωρούνται ως υγιεινό σνακ, ενώ στην πραγματικότητα περιέχουν υψηλές ποσότητες ζάχαρης. Την επόμενη φορά που διαλέξεις μια μπάρα δημητριακών, φρόντισε να έχεις διαβάσει τα συστατικά που αναγράφονται από πίσω.

Smoothies μόνο με φρούτα

Τα smoothies είναι μια σωστή επιλογή για το απογευματινό σου σνακ, αρκεί να μην περιέχει μόνο φρούτα, αλλά και λαχανικά. Στην περίπτωση που φτιάξεις ένα smoothie που περιέχει μόνο μπανάνες, μήλα, φράουλες κτλ., το μόνο που θα σου προσφέρει είναι επιπρόσθετη ζάχαρη.

Υδατάνθρακες

Φυσικά, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες κακοί για τη διατροφή σου. Εννοούμε κυρίως τους υδατάνθρακες που επιλέγεις ως σνακ. Για παράδειγμα, τα chips, τα κρουασάν και τα bagels.

Οι τροφές που θα σου χαρίσουν περισσότερη ενέργεια:

Λαχανικά με dip

Λίγα αγγούρια, καρότα, πιπεριές και ντομάτες είναι το ιδανικό σνακ για το απόγευμα. Για να τα συνοδεύσεις επίλεξε ένα dip από hummus, γιαούρτι ή guacamole.

Popcorn

Όχι δεν εννοούμε το popcorn που απολαμβάνεις στο σινεμά. Εννοούμε εκείνο χωρίς αλάτι και βούτυρο. Είναι ένα πολύ θρεπτικό σνακ, με το οποίο θα ξεγελάσεις την πείνα σου αμέσως.

Ξηροί καρποί

Έχεις διαβάσει και έχεις ξαναδιαβάσει ότι πρέπει να επιλέγεις τους ξηρούς καρπούς για μια ισορροπημένη διατροφή. Το κλειδί είναι να μην τρως ένα ολόκληρο σακουλάκι με διάφορους ξηρούς καρπούς, αλλά να επιλέγεις μία χούφτα από εκείνους που δεν έχουν επιπρόσθετη ζάχαρη.

Photo: Stocksy/Bonninstudio