Πότε ήταν η τελευταία φορά που γυμνάστηκες; Μπορεί να ήσουν από τους τύπους που συνήθιζαν να γυμνάζονται συχνά πυκνά και τελικά για δικούς σου λόγους σταμάτησες. Τι μπορεί να συμβεί, όμως, όταν σταματάς να ασκείσαι;

Αν σταμάτησες τη γυμναστική πρέπει να ξέρεις τι συμβαίνει στο σώμα σου αλλά κυρίως στην ψυχολογία σου!

Σύμφωνα με έρευνα η οποία πραματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας, αν σταματήσεις κάθε μορφή σωματικής δραστηριότητας αυτό μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη ή να αναπτύξεις συμπτώματα κατάθλιψης.

Η Julie Morgan, διδάκτορας της Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στη Νότια Αυστραλία, αποφάσισε να διερευνήσει πώς μια σημαντική έλλειψη άσκησης μπορεί να επηρεάσει ενεργούς ενήλικες με την ανάλυση αποτελεσμάτων από προηγούμενες μελέτες.

Αξιολογήθηκαν 152 ενήλικες εκ των οποίων οι 50 ήταν γυναίκες. Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες, προηγουμένως έκανε γυμναστική τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον 3 μήνες, με κάθε περίοδο άσκησης να διαρκεί τουλάχιστον 30 λεπτά.

Ο αντίκτυπος της διακοπής της άσκησης στην ψυχική υγεία των ατόμων ήταν σχεδόν άμεσος για μερικούς.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διακοπή κάθε μορφής άσκησης προκάλεσε σημαντικές αυξήσεις στα συμπτώματα κατάθλιψης μετά από μόλις τρεις ημέρες» δήλωσε ο καθηγητής Bernhard Baune, επικεφαλής της ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας και συγγραφέας της μελέτης.

Άλλες μελέτες έδειξαν ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης των ανθρώπων αυξήθηκαν μετά την πρώτη ή δεύτερη εβδομάδα αφού σταμάτησαν τη γυμναστική.

Σύμφωνα με την Dr. Morgan, δεν έχει αποδειχθεί ακόμα πλήρως η συσχέτιση κατάθλιψης και διακοπής της γυμναστικής. Ωστόσο, όπως είναι γνωστό η σωματική άσκηση είναι σημαντική τόσο για το σώμα όσο και για την ψυχολογία.

Μάλιστα, η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει και να θεραπεύσει την κατάθλιψη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης. Ωστόσο, οι ερευνητές συμφώνησαν πως είναι απαραίτητη η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος προκειμένου να υπάρξουν πιο ακριβή συμπεράσματα, καθώς το δείγμα των συμμετεχόντων ήταν μικρό.

Photo: sandbox-fitness.com