Αν η γυμναστική κατέχει σημαντικό ρόλο στη ζωή σου, ξέρεις και ξέρουμε πως κάποια στιγμή θα έχεις παραλείψει μια και δύο προπονήσεις. Άλλωστε, το να χαλαρώνεις λίγο και να παίρνεις τον χρόνο σου είναι απαραίτητο για την αποκατάστασή σου. Κάθε καλό πρόγραμμα προπόνησης περιλαμβάνει μέρες ξεκούρασης, ειδικά αν η άσκηση είναι πολύ έντονη. Και υπάρχουν πλεονεκτήματα τόσο στην ανάκαμψη όσο και στην πλήρη ανάπαυση. Ωστόσο, ξέρουμε επίσης πόσο εύκολα οι λίγες μέρες αποχής μπορούν να γίνουν μήνας. Προτού το καταλάβεις, κάνεις την ερώτηση που όλοι έχουμε κάνει όταν το γυμναστήριο φαντάζει σαν μια μακρινή ανάμνηση: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να χάσω τη φυσική κατάσταση και την αντοχή μου;

Η απώλεια της φυσικής κατάστασης είναι αναπόφευκτη αν σταματήσεις να ασκείσαι για μεγάλο χρονικό διάστημα – ανεξάρτητα από το πόσο γυμνασμένη είσαι. Αλλά το πόσο γρήγορα ακριβώς χάνεις τη φόρμα σου, εξαρτάται τόσο από τις προσωπικές σου ιδιαιτερότητες όσο και από το είδος της φυσικής κατάστασης για το οποίο μιλάμε.

Κουράζεσαι και μόνο στην ιδέα να γραφτείς σε κάποιο γυμναστήριο; Αυτοί είναι οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να κάψεις θερμίδες για εσένα που βαριέσαι τη γυμναστική

Διάλειμμα από τη γυμναστική: Πόσος χρόνος χρειάζεται για να χάσεις τη φόρμα σου;

διάλειμμα από τη γυμναστική
Unsplash

Μετά από μερικές ημέρες

Καμία αλλαγή. Μια ημέρα αποχής δίνει στο σώμα σου χρόνο να ανακάμψει και να δυναμώσει, οπότε μην ανησυχείς μήπως χάσεις ορισμένες ημέρες από το πρόγραμμά σου. Η υπερβολική προπόνηση άλλωστε μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς, ενώ οι ημέρες ανάπαυσης μπορούν να οδηγήσουν σε ένα αναγκαίο ψυχικό διάλειμμα.

Μετά από μια εβδομάδα

Αυτή είναι η αρχή αυτού που οι ειδικοί της φυσικής κατάστασης αποκαλούν «αποπροπόνηση». Η καρδιο-φυσική σου κατάσταση αρχίζει να μειώνεται, που σημαίνει ότι μπορεί να είσαι λίγο πιο κουρασμένη από το συνηθισμένο κάνοντας μια εργασία που έχεις συνηθίσει κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου, τα επίπεδα σακχάρου και αρτηριακής πίεσης αρχίζουν επίσης να αυξάνονται.

Τα είδη γυμναστικής που σου προσφέρουν γράμμωση σε χρόνο dt- Ποιο θα επιλέξεις;

Μια εβδομάδα αποχής δεν θα προκαλέσει τεράστιες απώλειες στη μυϊκή σου δύναμη ή την ικανότητα καρδιαγγειακής άσκησης, αλλά θα μπορούσε να σημαίνει ότι ξεφεύγεις από την κανονική σου ρουτίνα. Αν δεν ξεκουράζεσαι λόγω τραυματισμού, αναρωτήσου γιατί έχασες αυτές τις μέρες και τι μπορείς να κάνεις για να επιστρέψεις στους παλιούς σου ρυθμούς.

Μετά από δύο με τρεις εβδομάδες

Αυτό είναι το διάστημα όταν οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να παρατηρούν απώλειες στη δύναμη και την αντοχή τους. Τα επίπεδα καρδιο-φυσικής κατάστασης μειώνονται περίπου 10-20 τοις εκατό, ενώ η μυϊκή δύναμη τείνει να παραμένει λίγο περισσότερο, αλλά μερικές εβδομάδες αποχής μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της δύναμης έως 20-25%.

Μια τόσο μεγάλη αποχή μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη διάθεσή σου, τα επίπεδα άγχους ή ακόμη και την ποιότητα του ύπνου σου. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το να αποκτήσεις ξανά το κίνητρο, επομένως είναι καλύτερο να αποφύγεις τόσο μεγάλα διαλείμματα αν είναι δυνατόν.

Μπορεί να χρειαστεί τρεις φορές περισσότερος χρόνος για να επανέλθεις στην παλιά σου φόρμα, επομένως μια μηνιαία αποχή μπορεί να σημαίνει μερικούς μήνες αφοσίωσης για να επιστρέψεις στο προηγούμενο επίπεδο φυσικής κατάστασης που είχες.

Συμβουλές για τη διατήρηση της φυσικής κατάστασης

Unsplash
  • Μην τα παρατάς εντελώς. Προσπάθησε να γυμνάζεσαι τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
  • Χρησιμοποίησε προγράμματα κυκλικής προπόνησης για γρήγορη, υψηλής έντασης άσκηση δύο φορές την εβδομάδα.
  • Εξασκήσου σε αποτελεσματικές μεθόδους προπόνησης ενδυνάμωσης.
  • Να θυμάσαι ότι η ξεκούραση και η αποκατάσταση μπορεί να είναι εξίσου σημαντικές με την προπόνηση, γι’ αυτό χρησιμοποίησε αυτόν τον χρόνο για αποκατάσταση.
  • Η σύντομη, υψηλής έντασης άσκηση καίει περισσότερες θερμίδες, αν έχεις περιορισμένο χρόνο.

Πώς να δώσεις περισσότερη ένταση στη γυμναστική σου; 5 εύκολα tips για να κάψεις έξτρα θερμίδες

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News