Αναρωτιέσαι γιατί να ξεκινήσεις χορό; Διστάζεις να κάνεις το πρώτο βήμα; Εμείς σου έχουμε όλους τους λόγους για να αρχίσεις να χορεύεις το συντομότερο. 

Ο χορός είναι έκφραση, πάθος, τρόπος ζωής. Δεν χορεύεις για να γίνεις γνωστός και διάσημος, χορεύεις γιατί έτσι μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματά σου, να μάθεις το σώμα σου, να μιλήσεις χωρίς να ανοίξεις το στόμα σου. Όπως έχει πει και η Αμερικανίδα χορογράφος Μάρθα Γκράχαμ, «Οι μεγάλοι χορευτές δεν είναι μεγάλοι εξαιτίας της τεχνικής τους. Είναι μεγάλοι εξαιτίας του πάθους τους».

Σημασία δεν έχει να κάνεις απλά τα βήματα σωστά, αλλά να το νιώθεις κι αυτό που κάνεις να σε εκφράζει. Όμως, γιατί να ξεκινήσεις χορό; Ποιοι είναι αυτοί οι τόσο σημαντικοί 5+1 λόγοι;

Μαθαίνεις καλύτερα το σώμα σου

Μπορεί να νομίζεις ότι το ξέρεις καλά, όμως με το χορό θα το μάθεις καλύτερα, ενώ ταυτόχρονα θα το βελτιώσεις. Θα μάθεις ακόμα να απομονώνεις σημεία του σώματός σου και με το καθένα να κάνεις διαφορετική κίνηση την ίδια στιγμή. Ναι, κι όμως γίνεται! Και χάρη στο χορό θα αγαπήσεις περισσότερο το σώμα σου. Άλλωστε, αν θες πραγματικά να αρχίσεις να αγαπάς το σώμα σου, μάθε το να κινείται με τρόπους που ποτέ δεν πίστευες ότι θα μπορούσε!

γιατί να ξεκινήσεις χορό

Unsplash/ David Hofmann

Κι όμως γυμνάζεσαι!

Αν είσαι από αυτούς που βαριούνται το γυμναστήριο και ψάχνουν κάτι πιο διασκεδαστικό, τότε σίγουρα θα βρεις ένα είδος χορού που να σου ταιριάζει. Δεν είναι μόνο το γυμναστήριο και το τρέξιμο, που σε βοηθούν να χάσεις θερμίδες και να αδυνατίσεις. Χάρη στο χορό, μπορείς να χάσεις λίπος και σωματικό βάρος ενώ διασκεδάζεις.

Αυτοπεποίθηση στα… ύψη

Σημασία δεν έχει αν είσαι ψηλός ή κοντός, αδύνατος ή όχι, νέος ή πιο μεγάλος σε ηλικία. Ο χορός δεν κάνει διακρίσεις. Μπορείς να αρχίσεις να χορεύεις ανεξαρτήτως εμφάνισης και ηλικίας. Σημασία έχει αυτό που κάνεις να σε εκφράζει. Όσο περισσότερο χορεύεις τόσο περισσότερη αυτοπεποίθηση θα αποκτήσεις.

Βελτιώνεται η ψυχική σου υγεία

Ξεκινώντας το χορό, άγχος και μελαγχολία θα αρχίσουν να φεύγουν από τη ζωή σου. Χορεύοντας απελευθερώνονται στο σώμα σου ενδορφίνες, οκυτοκίνη και ντοπαμίνη, ορμόνες που βελτιώνουν την διάθεσή σου, μειώνουν το άγχος και διεγείρουν τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Τη στιγμή που όλα γύρω σου σε πιέζουν και η καθημερινότητα γίνεται ανυπόφορη και κουραστική, ο χορός θα σου δώσει την αίσθηση ευημερίας και χαράς, εκτονώνοντας τα αρνητικά συναισθήματα.

Νέες γνωριμίες

Αν γενικά δυσκολεύεσαι να κάνεις νέες παρέες, αν είσαι ντροπαλός, αν δυσκολευόσουν πάντα στις κοινωνικές επαφές κι αν έχεις την τάση να κλείνεσαι στο σπίτι σου, τότε ίσως αυτός ο λόγος να αρκεί για να ξεκινήσεις άμεσα χορό. Δεν χρειάζεται να ξέρεις τίποτα παραπάνω για τους ανθρώπους που θα γνωρίσεις σε μια σχολή χορού ή σ’ ένα πάρτυ χορού, φτάνει που έχετε όλοι κάτι κοινό, τον χορό. Αυτό αρκεί για να μιλήσεις μαζί τους και να κάνεις νέες γνωριμίες. Και πού ξέρεις… Ίσως κάπως έτσι να γνωρίσεις και το άλλο σου μισό ή ένα καλό φίλο.

Κι ίσως τελικά να έχεις ταλέντο στο χορό κι απλά να μην το έχεις ανακαλύψει ακόμα. Γιατί να μην δώσεις μια ευκαιρία στον εαυτό σου;

Κι όπως έχει πει και η χορογράφος Μία Μάικλς…

Αν χορεύεις με την καρδιά σου, το σώμα σου θα ακολουθήσει! 

Διάβασε ακόμα:

Όλες οι αλλαγές που προκαλεί στο σώμα σου ο χορός!

Photo: Pexels