Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα αλλά μερικές φορές ξεφεύγει και δεν μπορείς να κάνεις τίποτα για να το ελέγξεις. 5 σωτήρια διατροφικά tips για το άγχος.

Και όπως ήδη γνωρίζεις και μάλλον έχεις βιώσει, η ψυχολογία επηρεάζει και τη διατροφή. Και το άγχος σου προκαλεί προβλήματα και στη διατροφή σου.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν πως η καφεΐνη μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα αδρεναλίνης, ή ότι τα βαριά τρόφιμα μπορεί σε ρίχνουν σε λήθαργο. Αλλά γνωρίζεις πώς η ζάχαρη επηρεάζει τη διάθεσή σου; Τι γίνεται με το γιαούρτι; Ή το ψάρι;

5 διατροφικά tips για το άγχος

Κόψε τη ζάχαρη

Είναι νόστιμη και βρίσκεται στο μεγαλύτερο μέρος του φαγητού μας. Αλλά αν θέλεις να διαχειριστείς τα συμπτώματά σου, θα χρειαστεί να μειώσεις την πρόσληψη της. Γιατί; Η υψηλή ποσότητα ζάχαρης μπορεί να δημιουργήσει μια βιασύνη, η οποία αναπαράγει την αίσθηση μιας κρίσης πανικού. Νιώθεις ότι κάτι σε βιάζει και σε πιάνει πανικός.

Αντί για ζάχαρη είναι σημαντικό να απολαμβάνεις άφθονους υγιείς υδατάνθρακες και πρωτεΐνες ώστε να έχεις ενέργεια.

διατροφικά tips για το άγχος

Μπορείς επίσης, να μειώσεις την ποσότητα ζάχαρης που καταναλώνεις μειώνοντας τις μερίδες του φαγητού κι ελέγχοντας πάντα τα συστατικά στα προϊόντα που αγοράζεις.

Επέλεξε τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά

Σύμφωνα με μια μελέτη το άγχος μπορεί να έχει σχέση με χαμηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, καθώς τα αντιοξειδωτικά μειώνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες, και τα δύο από τα οποία καταστρέφουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι γυναίκες μάλιστα, στην εμμηνόπαυση είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες σε οξειδωτικό στρες λόγω χαμηλών οιστρογόνων!

Βάλε στη διατροφή σου περισσότερα τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως καρύδια, φρούτα και φασόλια!

Καφές με μέτρο

Η καφεΐνη σε ξυπνά όταν είσαι κουρασμένος και δίνει ενέργεια στους περισσότερους ανθρώπους. Αλλά αν διαρκώς προσπαθείς να κρατήσεις τον εαυτό σου σε εγρήγορση, ο καφές διαταράσσει τους φυσικούς ρυθμούς του σώματος, καθιστώντας πιο δύσκολο να τους ρυθμίσεις.

διατροφικά tips για το άγχος

Photo: Unsplash/Toa Heftiba

Ο λόγος; Η καφεΐνη εμποδίζει την παραγωγή αδενοσίνης, η οποία συνήθως προκαλεί υπνηλία. Σταματώντας την επιρροή αυτού του χημικού, ο καφές σου σε διεγείρει αυτή τη στιγμή, αλλά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ύπνου στη συνέχεια. Παράλληλα, αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης κι έτσι νιώθεις συνέχεια μια ταραχή.

Προσπάθησε να πίνεις πολύ νερό, φρούτα, φράουλες, πεπόνι κι ακτινίδια!

Μεσογειακή διατροφή

Αυτή η διατροφή είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως τα καρύδια και τα ψάρια. Τα ακόρεστα λίπη γενικά είναι εξαιρετικά για τη υγεία σου. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη μια οριστική, ξεκάθαρη κι επίσημη απάντηση στο γιατί τα ωμέγα-3 μειώνουν το άγχος αλλά ίσως είναι επειδή ταξιδεύουν εύκολα στον εγκέφαλο και επικοινωνούν με μόρια που ρυθμίζουν τη διάθεση και νευροδιαβιβαστές.

Βιταμίνες Β

Αυτές οι θρεπτικές ουσίες ρυθμίζουν το μεταβολισμό σου, ελέγχουν το νευρικό σου σύστημα και βοηθούν στη σύνθεση σχεδόν όλων των νευροδιαβιβαστών, που με τη σειρά τους επηρεάζουν τις αντιδράσεις στο άγχος.

Να σημειώσουμε πως η σεροτονίνη ενισχύει τη διάθεσή σου, ενώ η ωκυτοκίνη σε χαλαρώνει και ενθαρρύνει την κοινωνική αλληλεπίδραση.

διατροφικά tips για το άγχος

Pexels/Ylanite Koppens

Αν έχεις ανεπάρκεια για παράδειγμα, στη Β6 αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα, αϋπνία και κατάθλιψη. Και μια ανεπάρκεια στη Β5 μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα την αύξηση του άγχους.

Οι βιταμίνες Β είναι απαραίτητες!

Διαβάστε επίσης:

Άγχος στον εργασιακό χώρο– Τι μπορούμε να κάνουμε;

Photo: unsplash/ ΤΗΕ 5ΤΗ