5 σημαντικοί τραυματισμοί που αντιμετωπίζουν οι δρομείς

LIKE US ON FACEBOOK

Εάν ασχολείσαι εντατικά με το τρέξιμο και κατεβαίνεις σε αγώνες, σίγουρα θα έχεις αντιμετωπίσει πολλές φορές πόνους που συχνά δεν γνωρίζεις τι ακριβώς είναι. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να μιλήσουμε για το ποιοι είναι οι 5 σημαντικοί τραυματισμοί που αντιμετωπίζουν οι δρομείς, πώς προκαλούνται και φυσικά πώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΛΑΓΟΝΟΚΝΗΜΙΑΙΑΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Τι είναι;

Είναι ένα σύνδρομο υπερχρησίας και οφείλεται σε μακροχρόνια και παρατεταμένη τριβή της λαγονοκνημιαίας ταινίας στην περιοχή της άρθρωσης του γόνατος.

Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα

«Σφικτών» μυών του ισχύου και της λεκάνης.

Ανισοσκελίας των κάτω άκρων.

Τρεξίματος σε ανώμαλο έδαφος.

Τρεξίματος με παπούτσια που έχουν ιδιαίτερη ενίσχυση στην έξω πλευρά της πτέρνας.

Πολύ συχνός τραυματισμός σε δρομείς που ξεκίνησαν το τρέξιμο σε μεγάλη ηλικία

Πώς αντιμετωπίζεται;

 • Παγοθεραπεία
 • Ανάπαυση από αθλητικές δραστηριότητες
 • Φυσικοθεραπεία( αναλγητική, με μάλαξη στο τέλος)
 • Κατασκευή ειδικών πάτων για την αντιμετώπιση της ανισοσκελίας ( εάν προέρχεται από αυτό)
 • Ασκήσεις ενδυνάμωσης για τους προσαγωγούς και απαγωγούς μύες του μηρού

ΦΛΕΓΜΟΝΗ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ ΤΕΝΟΝΤΑ

Τι είναι;

Όπως οι περισσότεροι δρομείς γνωρίζουμε ο αχίλλειος τένοντας βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα της κνήμης, οι μυικές ίνες του γαστροκνημίου συγχωνεύονται με της ίνες του υποκνημίδιου και σχηματίζουν τον αχίλλειο τένοντα. Η πλήρης λύση των τενόντιων ινών αντιστοιχεί στην ρήξη του αχίλλειου τένοντα, ένας αρκετά σοβαρός τραυματισμός που αντιμετωπίζεται μόνο χειρουργικά. Μερική ρήξη των τενόντιων ινών σηματοδοτεί την φλεγμονή στον αχίλλειο τένοντα αλλά όχι την πλήρη ρήξη του. Ή έκταση της φλεγμονής και η ένταση του πόνου καθορίζουν το πόσο σημαντική είναι η τενοντοπάθεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις μία τενοντίτιδα αχίλλειου τένοντα μπορεί να συνδυάζεται με ασβεστοποιήσεις επί της Πτέρνας και εκδηλώνεται με τοπική διόγκωση και πόνο στο πέρας του τένοντα επί της Πτέρνας

Πώς αντιμετωπίζεται;

 • Μία οξεία τενοντίτιδα τις πρώτες μέρες που εκδηλώνει έντονα συμπτώματα αρχικά χρειάζεται φαρμακευτική αντιφλεγμονώδη αγωγή.
 • Σε δεύτερη φάση, μετά από λίγες μέρες αρχίζει το στάδιο της φυσικοθεραπείας. Η φυσικοθεραπεία περιλαμβάνει:
 • Φυσικά μέσα – ηλεκτροθεραπεία
 • Μάλαξη στον γαστροκνήμιο αλλά κυρίως στο σημείο της φλεγμονής
 • Σε περίπτωση ασβεστοποιους τενοντίτιδας, αντιμετωπίζεται με κρουστικό υπέρηχο
 • Για να αντιμετωπιστεί όμως μια τενοντίτιδα στον αχίλλειο τένοντα δεν αρκεί μόνο η επούλωση της φλεγμονής. Πρέπει να αντιμετωπιστούν και οι συνθήκες που δημιουργούν την κάκωση.

Ένας αθλητής πρέπει να προσέχει το είδος ενίσχυσης των παπουτσιών που επιλέγει φοράει, ώστε να μην είναι αντίθετος από τον τρόπο που εκείνος πατάει. ΟΙ διάφορες ιδιομορφίες του άκρου πόδα, όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, βλαισοποδία και ραιβοποδία φυσικά και μπορούν να δημιουργήσουν και να επιδεινώσουν μια τέτοια τενοντοπάθεια. Πρέπει να εντοπίζονται και να διορθώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται, ο πιο χαρακτηριστικός τρόπος αντιμετώπισης τους είναι η κατασκευή διορθωτικών πάτων ενάντια στο συγκεκριμένο πρόβλημα.

Επίσης σημαντικό ρόλο έχει το δάπεδο που τρέχει δηλαδή εάν αυτό είναι μαλακό η σκληρό( π.χ. χόρτο, χώμα, δρόμος, ταρτάν).

Οι διατάσεις και η καλή αποθεραπεία συμβάλουν στην αποκατάσταση άλλα και στην πρόληψη ενός τέτοιου τραυματισμού.

Διάβασε περισσότερα στο run247.gr

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved