Πρεβιοτικά και προβιοτικά: Ποιες είναι βασικές διαφορές;

LIKE US ON FACEBOOK

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, η υγεία του εντέρου έχει γίνει βασικός άξονας σε πολλές συζητήσεις για την υγεία και την ευεξία του οργανισμού εν γένει. Και λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε για τα προβιοτικά. Τι είναι τα πρεβιοτικά; Σε τι αναφέρεται αυτός ο όρος και γιατί είναι σημαντικό να τον μάθεις;

Διαβάζεις για την υγεία σου και τον οργανισμό σου και υπάρχουν όροι που συχνά δεν καταλαβαίνεις ή τους μισο-καταλαβαίνεις ή τους μπερδεύεις με άλλους όρους. Τι είναι τα πρεβιοτικά;

Όχι, τα πρεβιοτικά δεν πρέπει να τα συγχέεις με τα προβιοτικά και γι΄αυτό είμαστε εμείς εδώ! Τα πρεβιοτικά είναι τύπος διαιτητικών ινών που τροφοδοτούν τα φιλικά και καλά βακτηρίδια στο έντερο. Παράλληλα με τα προβιοτικά, τα πρεβιοτικά αποτελούν σημαντικό μέρος της διατήρησης ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου, το οποίο μπορεί να σχετίζεται με δυσάρεστες καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ασθένεια του Crohn, κολίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πρέπει να γνωρίζεις πως τα πρεβιοτικά προσφέρουν μακροχρόνια θρέψη στο έντερο και η υγεία του εντέρου είναι πραγματικά συνδεδεμένη με την υγεία του εγκεφάλου, τη συναισθηματική υγεία, την καρδιαγγειακή υγεία κα.

Και ποια είναι η διαφορά πρεβιοτικών με προβιοτικών; Τα πρεβιοτικά είναι τα τρόφιμα που τρώνε τα προβιοτικά. Είναι δηλαδή,η τροφή των καλών βακτηρίων του γαστρεντερικού συστήματος. Και όσα περισσότερα πρεβιοτικά έχουν τα προβιοτικά, τόσο πιο αποτελεσματικά λειτουργούν και τόσο πιο υγιή είναι για το έντερό σου.

Τα πρεβιοτικά είναι αυτά που μπορούν να θρέψουν το έντερο, ενώ τα προβιοτικά δεν μπορούν να αλλάξουν το μικροβίωμα του εντέρου, μπορούν απλώς να το επουλώσουν για λίγο.

Και από πού μπορώ να πάρω πρεβιοτικά;

Ακριβώς όπως συμβαίνει με τα προβιοτικά τα οποία τα βρίσκεις στο γιαούρτι και τα πρεβιοτικά μπορείς να τα βρεις σε πολλά τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες.

Μεταξύ των καλύτερων επιλογών είναι οι αγκινάρες, τα μήλα, τα σπαράγγια, το σκόρδο και τα κρεμμύδια. Παράλληλα, μπορείς να πάρεις συμπλήρωμα πρεβιοτικών μαζί με τα προβιοτικά.

Σύμφωνα με το FDA, η μέση γυναίκα θα πρέπει να καταναλώνει 25 έως και 30 γραμμάρια ινών κάθε μέρα. Παράλληλα, είναι καλό να γνωρίζεις πως μόλις αρχίσεις να φροντίσεις το μικροβίωμα του εντέρου, ορισμένα αποτελέσματα (όπως για παράδειγμα το φούσκωμα) θα αργήσουν να φανούν.

Θα δεις μερικές αλλαγές μετά από περίπου έναν μήνα, αλλά χρειάζονται δύο με τρεις μήνες για να μετατοπιστούν πραγματικά τα βακτήρια του εντέρου και να δεις τις διαφορές στον οργανισμό σου.

Διαβάστε επίσης:

Τα βακτήρια στο έντερό σου παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα

Photo: istock

Copyright © iPop 2012 - 2017 | All rights reserved