Σίγουρα έχεις ακούσει πολλά για τον μεταβολισμό, την υγεία και τα κιλά σου… Αλλά γνωρίζεις τι πραγματικά σημαίνει; 4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον μεταβολισμό, αν θέλεις να αλλάξεις το σώμα σου!

Είναι σημαντικό να καταλαβαίνεις πώς λειτουργεί το σώμα σου, ώστε να ξέρεις τι πρέπει να προσέξεις, ποιες διατροφικές συνήθειες θα πρέπει να ακολουθήσεις και γιατί δεν χάνεις βάρος, ενώ το προσπαθείς. Πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον μεταβολισμό, πως λειτουργεί, αν μπορείς (και πώς μπορείς) να τον ενισχύσεις να φτάσεις στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τι είναι ο μεταβολισμός;

Τι είναι τελικά ο μεταβολισμός για τον οποίο όλοι μιλούν και τον συνδέουν με την υγεία και το σώμα; Ο μεταβολισμός συνδέεται με την ικανότητα να παράγει ενέργεια από το λίπος, από τη ζάχαρη, την πρωτεΐνη και παράλληλα να αποθηκεύσει την ενέργεια. Ναι, ο μεταβολισμός τα κάνει όλα αυτά και ο ρυθμός του είναι πολύ σημαντικός, όταν μιλάμε για τον αριθμό των θερμίδων που καις κάθε φορά!

Πώς λειτουργεί ο μεταβολισμός;

Τώρα που εξηγήσαμε με λίγα λόγια τι είναι ο μεταβολισμός, είναι σημαντικό να καταλάβουμε και πως λειτουργεί.

Στην πιο απλοϊκή μορφή του, ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία του σώματος, η οποία λαμβάνει την αποθηκευμένη ενέργεια που βρίσκεται σε τρόφιμα και υγρά και την μετατρέπει σε χρήσιμη ενέργεια είτε την αποθηκεύει στο σώμα.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει ότι κάθε φορά που τρως ένα κομμάτι πίτσας ή το αγαπημένο σου σνακ, το σώμα σου μετατρέπει το φαγητό και το υγρό σε ενέργεια και αυτή η ενέργεια είτε θα χρησιμοποιηθεί κατευθείαν από τον οργανισμό, είτε θα αποθηκευτεί.

Αν το σώμα σου χρησιμοποιήσει την ενέργεια, βραχυπρόθεσμα, μετατρέπεται σε ζάχαρη και φωσφοκρεατίνη και χρησιμοποιείται ως άμεση πηγή ενέργειας. Αν δεν χρησιμοποιηθεί αμέσως, τότε αποθηκεύεται με τη μορφή λίπους.

Τι σημαίνει να έχεις αργό ή γρήγορο μεταβολισμό;

Και τελικά τι σημαίνει να έχεις γρήγορο ή αργό μεταβολισμό και πώς αυτό σε επηρεάζει; Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τον ρυθμό με τον οποίο το σώμα παράγει ενέργεια από το λίπος, τη ζάχαρη και την πρωτεΐνη, καθώς αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Συνήθως, όταν οι άνθρωποι μιλούν για μεταβολισμό, εννοούν πόσο καλά παράγουν ενέργεια. Όση περισσότερη ενέργεια παράγεις, τόσο πιο καλό μεταβολισμό έχεις και όση λιγότερη ενέργεια παράγεις, τόσο πιο αργός είναι ο μεταβολισμός σου.

Πώς μπορείς να μάθεις τι γίνεται με τον δικό σου μεταβολισμό; Υπάρχουν ειδικά τεστ που μπορείς να κάνεις!

Πώς μπορείς να τον ενισχύσεις;

Και πώς μπορείς, λοιπόν, να ενισχύσεις τον μεταβολισμό σου; Ναι, μπορείς να τον ενισχύσεις αλλά όχι με το να τρως περισσότερη… πίτσα. Είναι σημαντικό να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή, υγιή λίπη και πρωτεΐνες, να καταναλώνεις λιγότερη ζάχαρη και φυσικά να βάλεις τη γυμναστική στην καθημερινότητά σου.

Διαβάστε επίσης:

Καταπολέμησε την κατακράτηση υγρών και χάσε κιλά!