Είτε προσπαθείς να χάσεις βάρος ή απλά κάνεις γυμναστική για να είσαι υγιής, είναι δύσκολο να ορίσεις με ακρίβεια πόσες θερμίδες πρέπει να κάψεις στη γυμναστική ανάλογα με τους στόχους σου.  

Κι ακόμη κι αν γνωρίζεις τον συγκεκριμένο αριθμό, μπορεί να φαίνεται δύσκολο το να ορίσεις το πόσο χρόνο χρειάζεται και πόση προσπάθεια πρέπει να καταβάλλεις για να τα καταφέρεις.

Οι ειδικοί, όμως, πάντα μας συμβουλεύουν και μας κατευθύνουν!

Πόσες θερμίδες πρέπει να κάψεις στη γυμναστική;

Αν προσπαθείς απλά να διατηρήσεις το βάρος σου, δεν χρειάζεται να ανησυχείς τόσο για τον αριθμό των θερμίδων. Απλώς προσπάθησε να γυμνάζεσαι 150 λεπτά την εβδομάδα ή 30 λεπτά πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Αν ο στόχος σου είναι να χάσεις βάρος, θα χρειαστεί να υπολογίζεις τις θερμίδες πιο προσεκτικά. Αν προσπαθείς να χάσεις περίπου 400 γραμμάρια την εβδομάδα, πρέπει να καις περίπου 3.500 θερμίδες την εβδομάδα.

Αν κάνεις γυμναστική πέντε μέρες την εβδομάδα, ο στόχος είναι να χάνεις τουλάχιστον 250 θερμίδες για κάθε προπόνηση. Θα πρέπει να μειώσεις τις θερμίδες κατά 500 συνολικά ημερησίως για να φτάσεις τις 3.500. Μπορείς δηλαδή,να το “μοιράσεις” με τη διατροφή και τη γυμναστική για να πετύχεις αυτόν τον αριθμό.

Πόσο καιρό πρέπει να κάνεις γυμναστική για να χάσεις βάρος;

Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες.

Μια γυναίκα που ζυγίζει περίπου 70 κιλά θα πρέπει να καίει περίπου 500 θερμίδες ενώ ο καρδιακός της ρυθμός εργάζεται στο 80% με 90%. Και γι΄αυτό συστήνεται να κάνει 30 έως 40 λεπτά προπόνηση cardio. Θα κάψεις λιγότερες θερμίδες με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης με βάρη, αλλά είναι απαραίτητες καθώς θα χτίσεις τους μυς και θα βοηθήσεις το σώμα να κάψει περισσότερες θερμίδες.

Κι αυτό πραγματικά θα κάνει τη διαφορά, γι΄αυτό προσπάθησε να κάνεις 30 με 40 λεπτά ασκήσεις ενδυνάμωσης.

Φυσικά, ο πιο ακριβής τρόπος για να υπολογίζεις τις θερμίδες που καις είναι να έχεις ένα ειδικό monitor, το οποίο παρακολουθεί τον καρδιακό ρυθμό ενώ συγχρονίζεται και με κάποια στατιστικά στοιχεία, όπως είναι το ύψος, το βάρος και ο ΔΜΣ.

Ωστόσο, όλοι οι ειδικοί συστήνουν να μην επιμένεις στους αριθμούς και στην ζυγαριά. Αν δεν χάνεις βάρος ενώ ακολουθείς πιστά ένα πρόγραμμα γυμναστικής, τότε μπορεί να φταίει η διατροφή και οι θερμίδες που καταναλώνεις.

Διαβάστε επίσης:

Μ’ αυτές τις καθημερινές δραστηριότητες καις περισσότερες θερμίδες απ’ όσο νομίζεις!