Πώς θα καταλάβεις ότι ήταν αποτελεσματική η γυμναστική σου; Πώς μπορείς να καταλάβεις ότι τα έχεις κάνει όλα σωστά κι έχεις πετύχει το στόχο σου; Υπάρχουν τέσσερα σημάδια που θα σου το μαρτυρήσουν.

Και πότε είναι αποτελεσματική η γυμναστική; Τα σημάδια μιας καλής προπόνησης είναι συνήθως προσωπικά καθώς εξαρτώνται από τους γενικούς στόχους που εσύ έχεις θέσει.

Ωστόσο, υπάρχουν και μερικά γενικά πράγματα που μπορείς να λάβεις υπόψιν όταν αξιολογείς μια προπόνησή σου και το πώς να συνεχίσεις.

 Ποια είναι τα σημάδια ότι είναι αποτελεσματική η γυμναστική σου;

Έχεις πιαστεί

Είναι μια ένδειξη ότι η γυμναστική σου έχει πιάσει τόπο.

Ένας σίγουρος τρόπος για να ξέρεις ότι έχεις κάνει μια καλή προπόνηση είναι όταν αισθάνεσαι ένα μικρό πιάσιμο στους μυς, το οποίο μπορεί να είναι πιο έντονο την επόμενη ημέρα.

Όταν πιάνεσαι σημαίνει ότι η άσκηση προκαλεί ένα μικρό τραύμα στις μυϊκές σου ίνες. Όταν κάνεις γυμναστική με μεγαλύτερα βάρη ή με μεγαλύτερη ένταση, τότε οι μυς υποβάλλονται σε κάποια προσωρινή βλάβη, την οποία το σώμα επισκευάζει, δημιουργώντας ισχυρότερους μυς. Έτσι, ο πόνος μπορεί να συμβολίζει την πρόοδο στο γυμναστήριο.

αποτελεσματική η γυμναστική

Photo: Pixabay

Νιώθεις ότι έχεις σπρώξει τον εαυτό σου

Νιώθεις ότι πραγματικά πίεσες τον εαυτό σου και προχώρησες ένα βήμα παραπέρα στην προπόνησή σου; Μπράβο!

Ενώ η μέτρηση του καρδιακού σου ρυθμού είναι ένα καλό εργαλείο για τη μέτρηση της έντασης κατά τη διάρκεια της προπόνησης, ο ρυθμός αντιληπτικής προσπάθειάς σου (RPE) μπορεί να σε βοηθήσει να μετρήσεις τις προσπάθειές σου μετά.

Το RPE είναι μια κλίμακα που σου επιτρέπει να μετρήσεις πόσο σκληρά νιώθεις την προπόνησή σου σε κλίμακα από 0 (χωρίς άσκηση) έως 10 (πολύ, πολύ ισχυρή άσκηση), σύμφωνα με το Αμερικανικό Συμβούλιο Άσκησης (ACE). Στην ιδανική περίπτωση, η προπόνησή σου θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 3 (μέτρια προσπάθεια) και 5 (έντονης προσπάθειας).

Να θυμάσαι πάντα πως η γυμναστική σου θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στους προσωπικούς σου στόχους, παρά σε μια γενική κλίμακα.

Έχεις καλύτερη διάθεση

Σίγουρα μετά τη γυμναστική, έχεις καλύτερη διάθεση! Αυτό είναι ένα σημάδι ότι η γυμναστική σου πήγε καλά.

Όταν γυμνάζεσαι το σώμα σου απελευθερώνει χημικές ουσίες που ονομάζονται ενδορφίνες και σεροτονίνη. Αυτή η απελευθέρωση συμβαίνει μετά από οποιοδήποτε είδος άσκησης.

Αν νιώθεις θετικός, ότι έχεις ενέργεια και δύναμη, τότε είσαι σε καλό δρόμο, καθώς η γυμναστική σε ανακουφίζει από το άγχος και είναι θεραπεία όταν δεν έχεις καλή διάθεση.

αποτελεσματική η γυμναστική

Κοιμάσαι καλύτερα

Αν κοιμηθείς καλά μετά από τη γυμναστική σου σημαίνει πως ο ιδρώτας που έχυσες δεν πήγε χαμένος.

Από την άλλη, όμως, ο ύπνος δεν είναι απαραίτητα ένα σημάδι μιας κακής προπόνησης. Συχνά, η δυναμική άσκηση πριν από τον ύπνο μπορεί να εμποδίσει ή να μειώσει τον ύπνο σου ειδικά αν η γυμναστική γίνεται λίγες ώρες πριν κοιμηθείς και σε περίπτωση που είναι έντονη.

Διαβάστε επίσης:

Πόσες ώρες μετά το φαγητό μπορείς να κάνεις γυμναστική;

Photo: unsplash/mr lee