Γνωρίζουμε ότι δεν πρέπει να καταναλώνουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα τρόφιμα με υπερβολική ποσότητα ζάχαρης κι αλατιού. Γνωρίζουμε ακόμη τα οφέλη που προσφέρει η πρωτεΐνη στον οργανισμό μας, αλλά ποια είναι τα τρόφιμα που θα μας βοηθήσουν να την εντάξουμε στη διατροφή μας;

Η πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα πρέπει να καταναλώνεται σε καθημερινή βάση. Είναι αυτή που μας χαρίζει περισσότερη ενέργεια και μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι για περισσότερη ώρα.

Παράλληλα, είναι αυτή που όσοι γυμνάζονται ξέρουν πολύ καλά ότι δεν πρέπει να λείπει από τη διατροφή τους, ενώ πολλοί ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι θα πρέπει να την καταναλώνουμε πριν την προπόνηση, εάν θέλουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

Ποιες είναι οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη;

Ξηροί καρποί

Τα καρύδια είναι το κατάλληλο σνακ και είναι γνωστό ότι είναι πλούσια σε πρωτεΐνη. Παρόλα αυτά, μπορούμε να τα εντάξουμε και σε άλλα γεύματα, όπως στις σαλάτες ή τις σάλτσες για τα ζυμαρικά.

ξηρός καρπός που πρέπει ν' αποφεύγεις

Unsplash/Vitchakorn Koonyosying

Τρόφιμα ολικής αλέσεως

Για να βεβαιωθείς ότι καταναλώνεις αρκετές πρωτεΐνες, ειδικά όταν δεν τρως κρέας, επίλεξε ζυμαρικά, ψωμί, ρύζι και quinoa ολικής αλέσεως. Ειδικότερα, το quinoa μπορείς να το εντάξεις σε σαλάτες μαζί με άλλα λαχανικά και έτσι να έχεις το ιδανικό γεύμα. Μπορείς να δοκιμάσεις ακόμη και τη βρώμη ή τα δημητριακά ολικής αλέσεως που θα σε γεμίσουν με άφθονη πρωτεΐνη για να ξεκινήσεις σωστά την ημέρα.

Φακές και φασόλια

Οι φακές και τα φασόλια είναι γνωστές πηγές πρωτεΐνης που μπορούν να προστεθούν σε πολλά γεύματα από το μεσημεριανό μέχρι το βραδινό σε μια υγιεινή σαλάτα.

τροφές που έχουν περισσότερες θερμίδες

Αυγά και γαλακτοκομικά

Και ναι τα αυγά δεν γινόταν να λείπουν από αυτή τη λίστα, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι είναι η καλύτερη πηγή πρωτεΐνης. Παρόλα αυτά, μπορείς να τα εντάξεις και σε άλλα γεύματα, όπως στο σάντουιτς για το γραφείο ή το μεσημεριανό σου γεύμα. Τα γαλακτοκομικά επίσης είναι καλές πηγές πρωτεΐνης και έτσι μπορείς να απολαμβάνεις sticks τυριού όταν βλέπεις ταινίες ή όταν επιστρέφεις από τη δουλειά και χρειάζεσαι ένα γρήγορο σνακ.

Διάβασε ακόμη:

Οι ειδικοί λένε ότι αυτό είναι το ρόφημα που πρέπει να πίνεις μετά την προπόνηση!

Photo: Unsplash/Thought Catalog