Πολλοί από εμάς θεωρούμε τη μουσική απαραίτητο περισπασμό για να τελειώσουμε μια προπόνηση στο γυμναστήριο ή για να τρέξουμε στο πιο κοντινό πάρκο, αλλά πώς η μουσική επηρεάζει τη γυμναστική και τελικά μήπως δεν μας βοηθάει;

Πώς η μουσική επηρεάζει τη γυμναστική, όταν αυτή, τα ακουστικά, ακόμη και οι ταινίες έχουν συνδυαστεί τα τελευταία χρόνια με την άθληση και γι΄αυτό θα πρέπει να ευχαριστούμε τις διάφορες διαφημίσεις ή καμπάνιες εταιρειών.

Και η αλήθεια είναι ότι η μουσική και οποιαδήποτε άλλη μορφή ψυχαγωγίας είναι ένα κίνητρο κι ένα στοιχείο που μας αποσπά την προσοχή όταν γυμναζόμαστε.

Την προσοχή απ’ τον πόνο που νιώθουμε, απ’ τη θέληση να τα παρατήσουμε και να γυρίσουμε στο σπίτι, αλλά και από διάφορα προβλήματα που μπορεί να τριγυρνούν στο μυαλό μας.

Σύμφωνα ωστόσο με τον ειδικό Caleb Backe, το εάν η μουσική τελικά μας βοηθάει ή όχι, εξαρτάται από την άσκηση που επιλέγουμε να κάνουμε.

Photo: Pexels/Bruce Mars

Για παράδειγμα, όταν κάνουμε streching ή διάδρομο και ποδήλατο στο γυμναστήριο μπορούμε να ακούμε μουσική ή να βλέπουμε μια ταινία, γιατί αυτές οι ασκήσεις δεν απαιτούν να εστιάσουμε κάπου συγκεκριμένα.

Απ’ την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε καλά τις ασκήσεις που κάνουμε, γιατί εάν ακούμε μουσική μπορεί κάτι να κάνουμε λάθος και να χτυπήσουμε. Οπότε αν τώρα γράφτηκες στο γυμναστήριο, καλύτερα να εξοικειωθείς πρώτα με τις ασκήσεις και μετά να φτιάξεις την αγαπημένη σου playlist.

Παράλληλα, σε ορισμένες προπονήσεις όπως τις cardio, η μουσική δίνει extra ρυθμό και μας κάνει να προσπαθούμε και να πιέζουμε τον εαυτό μας περισσότερο.

Σε προπονήσεις όπως το crossfit, όμως, το να αποσπάται η προσοχή από κάτι μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα καλό, καθώς μπορεί να χτυπήσουμε από τα βάρη ή από μια κίνηση που θα κάνουμε λάθος.

Τέλος, ο Caleb Backe αναφέρει ότι το κατά πόσο αποσπάται η προσοχή κάποιου εξαρτάται κι από τον ίδιο, καθώς μερικοί μπορούν να κάνουν με ευκολία το multitasking, ενώ άλλοι όχι!

Διάβασε ακόμη:

Αυτή η προπόνηση θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις περισσότερο κι απ’τη γιόγκα!

Photo: Pexels/Tirachard Kumtanom