Ένας από τους πιο συχνούς και ενοχλητικούς πόνους για τους δρομείς αποστάσεων, αλλά και βουνού, είναι ο πόνος στο πέλμα. Σαν φυσικοθεραπευτής αθλητικών κακώσεων έχω συναντήσει αρκετές φορές αθλητές να χάνουν σημαντικό διάστημα προπονήσεων εξαιτίας αυτού του πόνου.

Γράφει ο Αναστάσιος Ψαρογιάννης

Τι ακριβώς είναι αυτός ο πόνος;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος αυτός οφείλεται σε φλεγμονή στην πελματιαία απονεύρωση. H πελματιαία απονεύρωση είναι μία συμπαγής δεσμίδα από επιμήκεις διαταγμένες ίνες κολλαγόνου, που πρακτικά είναι ανελαστική. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις ο πόνος στο πέλμα μπορεί να οφείλεται σε παρουσία άκανθας στην πτέρνα.

Πώς ξεχωρίζω αν είναι άκανθα ή πελματιαία απονευρωσίτιδα;

Φυσικά είναι αδύνατο να γίνει διάγνωση χωρίς την βοήθεια κάποιου ειδικού. Με μια απεικονιστική εξέταση, όπως ακτινογραφία, μπορεί μόνο να εντοπιστεί, αν το πέλμα έχει άκανθα ή όχι. Είναι γεγονός ότι αυτές οι δύο παθήσεις είναι αλληλένδετες μεταξύ τους, καθώς η παρατεταμένη φλεγμονή της πελματιαίας απονεύρωσης μπορεί να οφείλεται στην δημιουργία άκανθας.

Τα αίτια της πελματιαίας απονευρωσίτιδας

Πολλά είναι εκείνα που μπορούν να δημιουργήσουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Αρχικά ο τύπος υποδημάτων είναι σημαντικό να είναι σωστός για τον τύπο πέλματος του κάθε αθλητή, έτσι ώστε να διορθώνει οποιεσδήποτε ανωμαλίες του ποδιού, που προέρχονται από την φύση του . Για παράδειγμα, ο υπερπρηνισμός, δηλαδή ο ελαφρύς πρηνισμός της ποδοκνημικής άρθρωσης κατά την στηρικτική φάση του κύκλου αναβηματισμού είναι φυσιολογικός, αλλά τα πόδια πολλών ανθρώπων τείνουν να υπερπρηνίσουν (υπερβολική πτώση προς τα μέσα) λόγω των σκληρών και ανώμαλων επιφανειών, στις οποίες περπατάμε ή τρέχουμε.

Διάβασε περισσότερα στο run247.gr