Δεν είμαστε λίγοι εκείνοι που κάνουμε παράπονα για τον πόνο στην πλάτη μας. Αυτός ο πόνος μπορεί να οφείλεται στη κακή στάση του σώματος, στις ώρες που είμαστε καθισμένοι ή που στεκόμαστε όρθιοι, για να αναφέρουμε μόνο μερικούς από τους λόγους.

Μελέτες ωστόσο έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που κάνουν ασκήσεις γιόγκα αντιμετωπίζουν τακτικά λιγότερο πόνο και βελτιωμένη ευελιξία και κίνηση.

Παρακάτω είναι μερικές στάσεις yoga που θα ανακουφίσουν τον πόνο την επόμενη φορά που η πλάτη σου ζητάει την προσοχή σου.

Γόνατα σε στήθος

Ξάπλωσε ανάσκελα με τα γόνατα λυγισμένα και τα πόδια σου επίπεδα στο πάτωμα. Με μία εκπνοή φέρε και τα δύο γόνατα προς το στήθος σου και τυλίξτε τα χέρια σου γύρω από τις κνήμες.

Εάν το κεφάλι σου δεν είναι άνετο στο πάτωμα, τοποθέτησε μια διπλωμένη κουβέρτα ή μαξιλάρι κάτω από αυτό. Μείνε σε αυτή την στάση για 5-10 αναπνοές.

Η στάση του Σκύλου

Ξεκίνησε με τα χέρια και τα γόνατα σε σανίδα. Εισέπνευσε και καθώς εκπνέεις απαλά τράβηξε την κοιλιά σου προς τα πάνω και προς την σπονδυλική σου στήλη. Πίεσε τα χέρια σου στη γη καθώς σηκώνεις τους γοφούς σου και νιώσε την σπονδυλική σου στήλη να ψηλώνει περισσότερο. Χαλάρωσε το κεφάλι και το λαιμό σου ώστε τα αυτιά σου να είναι στην ίδια ευθεία με τα χέρια σου.

Παρέμεινε σε αυτή την στάση για 5 αργές αναπνοές και, στη συνέχεια, αρχίστε να ισιώνεις και τα δύο πόδια πατώντας τα οστά των μηρών σου στην αρχική σου θέση. Τέλος, ξεκουράσου στη στάση του παιδιού.

Η Κόμπρα

Ξάπλωσε μπρούμητα, με τους αντίχειρες ακριβώς κάτω από τους ώμους και τα πόδια τεντωμένα, με τις άκρες των δαχτύλων των ποδιών να ακουμπούν στο πάτωμα. Πίεσε τους ώμους σου προς τα κάτω, μακριά από τα αυτιά. Πίεσε με τους αντίχειρες και τους δείκτες των χεριών και ύψωσε το στήθος μέχρι να αντικρίσει τον απέναντι τοίχο.

Μείνε σε αυτή την στάση για 5 – 10 αναπνοές. Για να απελευθερωθείς, ξεκούρασε το μέτωπό σου στα χέρια σου.

Η στάση της Καθιστής Στροφής

Κάθισε στο πάτωμα με τα πόδια ανοιχτά. Τοποθέτησε το δεξί σου πόδι πάνω από τον αριστερό μηρό και λύγισε το αριστερό γόνατο. Φρόντισε το δεξί γόνατο να κοιτάει προς το ταβάνι. Τοποθέτησε τον αριστερό αγκώνα στο εξωτερικό του δεξιού γονάτου και το δεξί σου χέρι στο πάτωμα, από πίσω. Στρίψε προς τα δεξιά. Πρόσεξε οι γλουτοί σου να μην σηκώνονται από το πάτωμα, και παρέμεινε στη θέση για 5 αναπνοές. Ελευθέρωσε τα πόδια και επέστρεψε στη θέση εκκίνησης. Επανέλαβε στην αντίθετη πλευρά.

Photo:  Dagny Piasecki/ Stocksy/Lumina