Η διατροφή είναι ένα συνηθισμένο θέμα συζήτησης και προβληματισμού για αρκετό κόσμο. Οι περισσότεροι αναρωτιόμαστε πολλές φορές γιατί θέλουμε να τρώμε συνέχεια ή πώς θα μειώσουμε το φαγητό και γενικά οι απορίες μας είναι πάνω σε αυτό το ζήτημα. Ωστόσο, έχουμε δει ανθρώπους στη δουλειά ή στο γραφείο που δεν τρώνε όσο εμείς ή για να το θέσω πιο σωστά, έχουμε δει ανθρώπους να τρώνε σπάνια. Ήρθε λοιπόν η στιγμή να εξετάσουμε το θέμα με την απώλεια όρεξης και κατά πόσο αυτό είναι ανησυχητικό για την υγεία μας.

Κάθε φορά που πεινάς είναι για διαφορετικό λόγο – Μάθε ποια είναι τα 4 είδη πείνας

Γιατί δεν πεινάς ποτέ;

Μας έχει τύχει πολλές φορές να έχουμε μπροστά μας ένα πιάτο με το αγαπημένο μας φαγητό, που υπό κανονικές συνθήκες θα το καταβροχθίζαμε στην στιγμή και να μην θέλουμε να το ακουμπήσουμε. Μπορεί η απώλεια όρεξης να συνδέεται με κάτι πιο σοβαρό ή είναι φυσιολογικό να συμβεί;

Το αίσθημα της πείνας εξαρτάται από κάποιους συγκεκριμένους παράγοντες που μπορεί να επηρεάζονται είτε από την καθημερινότητα μας και το πρόγραμμα που ακολουθούμε, είτε από κάποιες παθήσεις. Μπορεί να είχαμε μια πολυάσχολη μέρα και να παραλείψαμε να καταναλώσουμε ένα γεύμα, όποτε είναι φυσιολογικό να έχει επηρεαστεί η όρεξη μας. Ωστόσο, η απώλεια όρεξης μπορεί να μην είναι κάτι παροδικό και να οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα υγείας ή ενδεχομένως εξαιτίας της κατανάλωσης κάποιου φαρμάκου. Όποτε είναι καλό να ξέρουμε τους πιθανούς λόγους που μπορεί να μας κάνουν να μην πεινάμε και να ξέρουμε πότε αυτό είναι ανησυχητικό.

Έφαγες, χόρτασες αλλά στο μυαλό σου πεινάς ακόμα. Και τώρα;

Κοινό κρυολόγημα και λοιμώξεις

Η απώλεια όρεξης είναι αρκετά συνηθισμένη όταν αντιμετωπίζουμε κάποιο κρυολόγημα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μερικές φορές χάνουμε βάρος όταν είμαστε άρρωστοι γιατί απλά δεν θέλουμε να φάμε. Τα λευκά αιμοσφαίρια απελευθερώνουν κυτοκίνες που βοηθούν στην καταπολέμηση της μόλυνσης, αλλά αυτές οι χημικές ουσίες μπορούν επίσης να μειώσουν το αίσθημα της πείνας. Οι βακτηριακές λοιμώξεις όπως η πνευμονία και ο στρεπτόκοκκος μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε μια απώλεια της πείνας. Φυσικά, αυτό υποχωρεί όταν αναρρώσουμε.

Στρες και άγχος

Το στρες και το άγχος είναι 2 πολύ σημαντικοί παράγοντες που μπορούν να μας κάνουν να χάσουμε την όρεξη μας για το φαγητό. Ένας λόγος είναι ότι το στρες κάνει το σώμα μας να απελευθερώνει μια ορμόνη που ονομάζεται επινεφρίνη ή αλλιώς αδρεναλίνη, η οποία μειώνει προσωρινά την πείνα, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ωστόσο, αυτή η απώλεια όρεξης είναι συνήθως βραχύβια. Το επίμονο στρες μπορεί να αναγκάσει το σώμα μας να απελευθερώσει κορτιζόλη, μια ορμόνη που αυξάνει την όρεξη.

απώλεια όρεξης
Unsplash

Φάρμακα

Είναι γνωστό ότι τα φάρμακα συνοδεύονται από έναν κατάλογο που αναφέρουν πιθανές παρενέργειες. Γαστρεντερικά προβλήματα, όπως ναυτία, πόνος στο στομάχι ή διάρροια, βρίσκονται συνήθως στις προειδοποιητικές ετικέτες συνταγών. Και είναι αυτονόητο ότι αυτές οι παρενέργειες μπορεί κάλλιστα να μας κάνουν να χάσουμε την όρεξή μας.

Παράγοντας καιρός

Είναι πολύ συνηθισμένο το καλοκαίρι να μην έχουμε ιδιαίτερη όρεξη να φάμε εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σώμα μας παράγει θερμότητα όταν τρώει. Εάν οι θερμοκρασίες είναι αφόρητα ζεστές, είναι πολύ πιθανό να μην είμαστε διατεθειμένοι να αυξήσουμε τη δική μας εσωτερική θερμοκρασία, για ένα γεύμα.

απώλεια όρεξης
Freepik

Μπορεί να έχουμε χορτάσει από το προηγούμενο γεύμα

Στην πραγματικότητα, εάν τρώμε τη σωστή ποσότητα δύο βασικών θρεπτικών συστατικών σε κάθε γεύμα, μπορεί να μην πεινάμε καθόλου ανάμεσα στα γεύματα. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι οι πρωτεΐνες και οι φυτικές ίνες. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 30 γραμμαρίων πρωτεΐνης και 10 γραμμαρίων φυτικών ινών σε κάθε γεύμα θα μας βοηθήσει να χορτάσουμε κατά τη διάρκεια ενός γεύματος και θα μας κρατήσει χορτάτους μέχρι το επόμενο γεύμα.

Ιατρικά προβλήματα

Μερικές φορές, η έλλειψη όρεξης μπορεί να οφείλεται σε άλλα ιατρικά προβλήματα, όπως υποθυρεοειδισμό, διαβήτη ή ακόμα και καρκίνο. Το καθένα πιθανότατα θα έχει εμφανιστεί με άλλα συμπτώματα, αλλά τα σημάδια μπορεί να είναι διακριτικά. Είναι σημαντικό σε αυτή την περίπτωση να ζητάμε την συμβουλή ενός γιατρού για να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τα προβλήματα υγείας. Τέλος είναι σημαντικό να λαμβάνουμε υπόψη ενδεχόμενα υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να επηρεάζουν την όρεξή μας.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News