Ποια φαγητά μπορείς να χωνέψεις γρήγορα και ποια όχι; Και γιατί είναι τόσο σημαντικό να το γνωρίζεις;

Η επίδραση της πέψης στην απώλεια βάρους είναι εξαιρετικά σημαντική και πρέπει να γνωρίζεις ποια φαγητά μπορείς να χωνέψεις και ποια όχι. Όπως έχουμε πει αμέτρητες φορές, είμαστε ό,τι τρώμε. Αλλά ποια φαγητά μπορείς να χωνέψεις γρήγορα και ποια όχι; Και από τι ακριβώς εξαρτάται;

Ο ακριβής χρόνος πέψης εξαρτάται από τη φυσική υγεία του ατόμου, τον μεταβολισμό, την ηλικία και ακόμη και το φύλο, αλλά, γενικά, κάποια τρόφιμα θα μπορείς να τα αποβάλλεις πιο εύκολα και γρήγορα, ενώ αλλά θα μείνουν στο σύστημά σου λίγο παραπάνω.

Απλοποιώντας λίγο τον όρο, ο χρόνος πέψης είναι μια διαδικασία όταν το φαγητό που καταναλώνεις, διασπάται σε μικροσκοπικά σωματίδια που μεταφέρονται μέσω του εντερικού συστήματος στην κυκλοφορία του αίματος. Ο χρόνος πέψης είναι σημαντικός αν θέλεις να χάσεις βάρος ή να διατηρήσεις αυτό που έχεις!

Γρήγορη Πέψη

Αν καταναλώνεις πολλά φαγητά γρήγορης πέψης, τότε θα διαπιστώσεις πως τρως περισσότερο, γιατί σύντομα μετά το φαγητό πεινάς και πάλι! Αυτός ο τύπος τροφής δίνει μια γρήγορη ώθηση ενέργειας, κι ενώ ακούγεται καλό…αν το σώμα σου είναι γεμάτο με γλυκόζη και δεν τη χρησιμοποιείς τότε αυτό μετατρέπεται σε λίπος.

Ποια φαγητά μπορείς να χωνέψεις γρήγορα

Αργή πέψη

Τα τρόφιμα που δεν χωνεύεις γρήγορα, αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πολύ πιο αργά, δίνοντας πιο σταθερή και ισορροπημένη ενέργεια. Αλλά αν τρως μόνο τέτοιου είδους φαγητά τότε κάνεις το πεπτικό σου σύστημα να εργάζεται συνέχεια και αυτό μπορεί να μην κάνει καλό στο σώμα σου!

Οι ειδικοί προτείνουν να μην αναμειγνύεις τις δύο κατηγορίες σε ένα γεύμα και να αποφεύγεις να καταναλώνεις φαγητό που μπορείς να χωνέψεις εύκολα μετά από ένα άλλο γεύμα, καθώς δεν θα έχει προλάβει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της πέψης και θα επιβαρύνεις το στομάχι σου.

Το πρωινό και το βραδινό σου θα πρέπει να είναι απλά τρόφιμα που μπορείς να χωνέψεις γρήγορα κι έτσι να πάρεις μια μικρή ενέργεια μετά το πρωινό ή να αφήσεις το στομάχι να ξεκουραστεί το βράδυ.

Ας δούμε πόσο χρόνο πέψης χρειάζονται ορισμένα τρόφιμα…

Ποια φαγητά μπορείς να χωνέψεις γρήγορα

Νερό

Εισέρχεται αμέσως στα έντερα.

Χυμός από φρούτα ή λαχανικά

15-20 λεπτά!

Ωμά λαχανικά

30-40 λεπτά.

Ψητά λαχανικά

40 λεπτά.

Ψάρι

45-60 λεπτά.

Σαλάτα με λάδι

1 ώρα

Ρύζι

2 ώρες

Γαλακτοκομικά 

2 ώρες

Ξηροί καρποί 

3 ώρες

Κοτόπουλο

1,5 με 2 ώρες

Χοιρινό

5 ώρες

Διαβάστε επίσης:

Photo: depositphotos, Stocksy/Bonninstudio