Όταν ξυπνάμε πρέπει να πίνουμε νερό με λεμόνι ή χυμό πορτοκαλιού; Ναι, έχουμε την απάντηση σ’ αυτό το αιώνιο δίλημμα, που τα τελευταία χρόνια συναντάμε παντού.

Θα έχεις διαβάσει σίγουρα κι εσύ κάπου, ότι celebrities όπως η Beyoncé ή  η Miranda Kerr, όταν ξυπνάνε πίνουν ένα ζεστό ποτήρι νερό με λεμόνι, καθώς αυτό καίει θερμίδες. Αλλά είναι αυτή πράγματι η καλύτερη επιλογή;

Δεν είναι σίγουρα κακή, αφού τα οφέλη που έχει το λεμόνι από μόνο του, είναι αρκετά. Περιέχει βιταμίνη C και κάλιο, βοηθά τη λειτουργία του εντέρου και μειώνει αισθητά τη χοληστερόλη. Με λίγα λόγια έχει πάνω κάτω τα ίδια οφέλη με τα πορτοκάλια ή τα ακτινίδια.

Παρόλα αυτά, αρκετοί είναι οι διατροφολόγοι που υποστηρίζουν ότι το νερό με λεμόνι το πρωί δε συγκρίνεται με ένα κλασικό ποτήρι φρέσκου χυμού πορτοκαλιού.

Photo: Unsplash/Todd Patterson

Κι αυτό γιατί μπορεί ένα ποτήρι με ζεστό νερό λεμονιού, όντως να ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, αλλά αυτό εξαρτάται απ’ το κάθε άτομο ξεχωριστά. Μερικοί ενεργοποιούν καλύτερα τον μεταβολισμό με κάποια άσκηση το πρωί παρά με το να πιουν νερό με λεμόνι με άδειο στομάχι.

Παράλληλα, το νερό με λεμόνι είναι σίγουρα διουρητικό και βοηθά στην ισορροπία του pH στο σώμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα κι είναι αντιοξειδωτικό, αλλά τα ίδια ακριβώς οφέλη προσφέρουν και άλλα τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C, όπως τα πορτοκάλια.

Τέλος, το νερό με λεμόνι μπορεί να είναι πιο επιβλαβές και για την εμφάνιση των δοντιών μας, εξαιτίας της οξύτητας του λεμονιού, που μπορεί να βλάψει τον σμάλτο.

Φυσικά, εάν θέλεις να συνεχίσεις να πίνεις νερό με λεμόνι το πρωί, μπορείς να το κάνεις, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι καίει λίπος ή ότι βοηθά στην απώλεια βάρους. Επίσης, αφού έχει τα ίδια οφέλη με τα πορτοκάλια, γιατί να μην ξεκινήσεις την ημέρα σου με κάτι πιο γλυκό;

Διάβασε ακόμη:

Οι ειδικοί λένε ότι αυτό είναι το ρόφημα που πρέπει να πίνεις μετά την προπόνηση!

Photo: Instagram/@riadbab54