Είσαι fitness τύπος; Εάν ναι, τότε ξέρουμε ότι ποτέ δεν παρέλειψες να γυμνάσεις τα πόδια σου. Ένα καλό οργανωμένο πρόγραμμα γυμναστικής επικεντρώνεται τόσο στο άνω μέρος του σώματος όσο και στο κάτω μέρος του σώματος, οπότε εάν έχεις ενσωματώσει στο πρόγραμμα και την εκγύμναση των ποδιών, τότε είσαι σίγουρα στο σωστό δρόμο. Τι συμβαίνει, όμως, όταν έχεις πόνους στην πλάτη; Δες πώς να κάνεις squats χωρίς να καταστρέψεις την πλάτη σου!

Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αφήσεις τον πόνο στην πλάτη να αλλάξει την ρουτίνα της προπόνησης σου. Αν κάνεις squats και είσαι εκτός φόρμας ή πιάστηκες, ειλικρινά σταμάτησε την γυμναστική μέχρι να επαναφέρεις το σώμα σου γιατί αν χειροτερέψει, μπορεί να σε κρατήσει εκτός γυμναστικής για ένα σοβαρό χρονικό διάστημα. Διάβασε πώς να κάνεις squats χωρίς να καταστρέψεις ξανά την πλάτη σου!

Τα λάθη που κάνεις με τα squats και δεν βλέπεις αποτέλεσμα!

Δες πώς να κάνεις squats!

Γιατί πονάει η πλάτη σου όταν κάνεις squats;

Πρώτον, θα πρέπει να καταλάβεις πως λειτουργεί το σώμα σου, τόσο όταν ξεκινάς την προπόνηση όσο και όταν ξυπνάς.

Όπως λέει ο Tony Gentilcore, C.S.C.S., ιδρυτής της CORE στη Βοστώνη:

Όταν κατεβάζουμε το σώμα μας καθώς κάνουμε squats, ο ιγνυακός τένοντας επιμηκύνεται στην άρθρωση ισχίου και μειώνεται στηνάρθρωση του γόνατος Ταυτόχρονα, οι μύες στην πλάτη μας ενεργοποιούνται, πράγμα που σε βοηθά να διατηρήσεις έναν όρθιο κορμό έτσι ώστε η πλάτη σας να βρίσκεται σε σωστή θέση

Έτσι ακριβώς πρέπει να κάνεις την άσκηση, αλλά εάν δεν είσαι σε φόρμα υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσεις ζημιά στο σώμα σου.

Πώς να κάνεις squats
Unsplash/Benjamin Klaver

Εάν δεν έχεις κάνει σωστή προθέρμανση στους κοιλιακούς σου και γενικότερα στο σώμα σου, τότε η πλάτη σου θα στρογγυλεύεται αντί να διατηρεί έναν όρθιο κορμό και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη. Η τοποθέτηση των ποδιών σου μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο: Αν τα πόδια σου είναι στραμμένα σε μια γωνία, βάζεις τους γοφούς και τα γόνατά σε υψηλό κίνδυνο τραυματισμού.

Στο Διαδίκτυο αρέσει να λέει στους άνδρες ότι κάνοντας squats βυθίζοντας πολύ το σώμα είναι ο σωστός τρόπος, εάν και δεν ισχύει. Στην πραγματικότητα, η υπερβολική βύθιση συρρικνώνει τα γόνατα και προκαλεί επιπλέον βάρος στην πλάτη και στην σπονδυλική σου στήλη, γεγονός που μπορεί να σε βάλει σε κίνδυνο για σοβαρό τραυματισμό.

Η παραλλαγή των squats μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη

Ο τύπος του squat που κάνεις θα μπορούσε επίσης να είναι ο ένοχος για το πρόβλημα στην πλάτη σου. Τα Barbell backsquats αποτελούν την πιο συχνή αιτία πόνου για την πλάτη επειδή γεμίζεις με βάρος την πλάτη σου, εάν την κάνεις με πολύ βάρος, ασκείς μεγαλύτερη πίεση στη σπονδυλική στήλη για να κάνεις το σετ και έτσι “ζορίζεσαι” παραπάνω.

Πώς ν’ αποφύγεις τον πόνο στην πλάτη όταν κάνεις squats

Κατ ‘αρχάς, επίλεξε μια παραλλαγή squats που είναι κατάλληλη για εσένα.

Ο Gentilcore τονίζει:

Ξεκινώντας με λιγότερο επιθετικές και πιο φιλικές παραλλαγές, όπως τα goblet squats ή εμπρός squats δεν ταλαιπωρείς το σώμα σου Και στις δύο περιπτώσεις, είσαι σε καλύτερη, πιο όρθια θέση όσον αφορά την πλάτη και τη σπονδυλική στήλη

Στη συνέχεια, προτού ξεκινήσεις τα squats, βεβαιώσου ότι τα πόδια σου είναι στραμμένα προς τα εμπρός και το στήθος σου είναι επάνω, καθώς μια πιο όρθια θέση θα πάρει βάρος από την πλάτη / σπονδυλική στήλη.

Πώς να κάνεις squats
Pexels

Αν νιώσεις κάτι δυσάρεστο στο σώμα σου, ρώτησε έναν πιστοποιημένο προπονητή ή γιατρό για να τσεκάρεις την φόρμα σου. Μπορεί επίσης να σου δώσει μια σωστή αξιολόγηση για την φόρμα σου και να σου προτείνει νέες τεχνικές.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News