Έχεις βάλλει στόχο να αδυνατίσεις και μπράβο σου. Όμως, δε θα το καταφέρεις αν παίρνεις πίσω τα κιλά που χάνεις, γεγονός που πρέπει και να αποφύγεις, αν θες πραγματικά να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Φυσικά και δεν είναι εύκολο να χάνεις βάρος, όμως τουλάχιστον αν το κάνεις πράξη κάντο σωστά και μην πάρεις πάλι πίσω ό,τι μα ό,τι χάσεις. Και ναι, δεν είναι εύκολο να διατηρήσεις το βάρος σου, ενώ μυστικό επιτυχίας δεν υπάρχει. Βασικά, το πρόβλημα δεν είναι ότι δεν υπάρχει, αλλά το γεγονός πως διαβάζεις χιλιάδες δίαιτες που σου λένε πώς να χάσεις κιλά, αλλά δεν απαντούν στο έρωτημά σου πώς να διατηρήσεις το βάρος σου, έπειτα από μια σκληρή δίαιτα.

Μπορεί να μην υπάρχει ακριβώς το μυστικό της επιτυχίας, αφού ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και ανταπεξέρχεται με άλλον τρόπο από τους υπόλοιπους στις δίαιτες, αλλά τουλάχιστον σου έχουμε καλά νέα, αφού συγκεντρώσαμε όλα τα λάθη που κάνεις και δεν διατηρείς το βάρος σου, αλλά αντιθέτως παίρνεις και πάλι τα κιλά που έχεις ήδη χάσει.

Τι κάνεις λάθος και παίρνεις πίσω τα κιλά που χάνεις;

Μερικές φορές η γυμναστική μπορεί να σου προσθέσει έξτρα βάρος

Κι όμως, είναι πιθανό η γυμναστική να σου προκαλέσει αύξηση βάρους, τουλάχιστον προσωρινά. Αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι προπονείσαι σκληρά για να δεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή η σωματική άσκηση βλάπτει τον μυϊκό ιστό, επιτρέποντας στους μύες να δυναμώνουν και να μεγαλώνουν. Εν τω μεταξύ, σε μερικούς ανθρώπους εμφανίζεται φλεγμονή και μαζί με τη συσσώρευση υγρών μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή αύξηση βάρους.

παίρνεις πίσω τα κιλά που χάνεις
Pexels

Κάνεις από τα πιο συχνά λάθη στη δίαιτα

Όταν έχεις βάλει ως στόχο να χάσεις κάποια συγκεκριμένα κιλά σε μικρό χρονικό διάστημα κι έτσι καταλήγεις να μην τρως αρκετά για να τα καταφέρεις, παίρνεις και λίγες θερμίδες συνεπώς. Η προσπάθεια που κάνεις, όμως, κάποια στιγμή θα σταματήσει με αποτέλεσμα να τρως πλέον κανονικά, μεγαλύτερες δηλαδή μερίδες και περισσότερες θερμίδες, οι οποίες αν και είναι κανονικές θα σε οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Μπορεί εσύ πλέον να τρως κανονικά και ισορροπημένα, αλλά είχες συνηθίσει τον οργανισμό σου σε άλλα δεδομένα, με λιγότερες θερμίδες. Στόχος σου δεν πρέπει να είναι να τρως στερητικά και πολύ μικρές θερμίδες, αλλά πιο υγιεινά και ισορροπημένα.

Έχασες κιλά; Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να τα διατηρήσεις!

Δεν τρως αρκετές φυτικές ίνες και πρωτεΐνες

Μήπως για σένα αυτός είναι τελικά ο λόγος που παίρνεις πίσω το βάρος που χάνεις; Η κατανάλωση 14 γραμμαρίων φυτικών ινών κάθε μέρα μπορεί να μειώσει την πρόσληψη θερμίδων έως και 10%. Επιπλέον, η έλλειψη πρωτεΐνης δεν σε βοηθάει να πετύχεις τον στόχο σου, αφού οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη σε κάνουν να αισθάνεσαι πιο γεμάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χωρίς βέβαια να τρως πολύ.

παίρνεις πίσω τα κιλά που χάνεις
Pexels

Παίρνεις πολλές θερμίδες από τα ποτά

Η κατανάλωση αναψυκτικών, χυμών και άλλων τύπων ποτών μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο αυξάνεται το βάρος σου. Μήπως θα ‘πρεπε να πίνεις περισσότερο νερό όταν διψάς από οτιδήποτε άλλο;

Είσαι εξαντλημένος

Η έλλειψη ύπνου και η εξάντληση συνδέονται με την ταχεία αύξηση βάρους. Μια μελέτη επιβεβαιώνει ότι αν κοιμάσαι 7 ώρες και πάνω κάθε βράδυ, έχεις περισσότερες πιθανότητες να αδυνατίσεις. Επιπλέον, αν δεν κοιμάσαι αρκετά, κινδυνεύεις να αποκτήσεις λίπος στην κοιλιά.

παίρνεις πίσω τα κιλά που χάνεις
Pexels

Πηγαίνεις στο σούπερ μάρκετ χωρίς λίστα

Δεν είναι και απαραίτητη η λίστα, όμως χωρίς αυτή είναι πιο πιθανό να ξεφύγεις και να ψωνίσεις περιττά και ανθυγιεινά τρόφιμα. Με μια λίστα θα εξοικονομήσεις χρόνο και χρήμα, ενώ συγχρόνως δε θα πέσεις στην παγίδα να γίνεις πιο παρορμητικός στις αγορές σου.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News