Έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι μπορεί το τρέξιμο να βλάψει την πλάτη, είναι ένας μύθος ή περιέχει μια δόση αλήθειας; Όσα απαντούν οι ειδικοί για το θέμα!

Υπάρχει μια άποψη ότι το τρέξιμο είναι κακό για την πλάτη σου. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα; Το τρέξιμο γενικά όχι απλά δεν βλάπτει, αλλά μπορεί να κάνει και καλό στην πλάτη σου, αρκεί να το κάνεις σωστά και να μην ασκείς υπερβολική πίεση στον εαυτό σου.

Όταν πιέζεις έντονα τα όριά σου κατά τη διάρκεια μιας διαδρομής, φυσικά θα πρέπει να αναμένεις κάποια δυσφορία… Το σώμα σου θα αντιδράσει στην πίεση και θα το εκδηλώσει.

Μπορεί το τρέξιμο να βλάψει την πλάτη σου;

Αν και πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το τρέξιμο είναι κακό για την πλάτη τους, οι ειδικοί λένε ότι στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Εξηγούν ότι το τακτικό τρέξιμο έχει θετικό αντίκτυπο στη σπονδυλική στήλη, επειδή ενισχύει τους μεσοσπονδύλιους δίσκους.

τρέξιμο να βλάψει την πλάτη

Εκείνοι που βιώνουν πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια ή μετά από ένα τρέξιμο είναι συνήθως αυτοί που δεν το κάνουν σωστά. Για εκείνους που δεν γυμνάζονται σωστά, πιέζουν τα όριά τους απ’ την αρχή, δεν ενυδατώνονται και δεν κάνουν προθέρμανση ή stretching, οι συνέπειες όντως μπορεί να είναι σοβαρές.

Τι πρέπει να κάνεις εάν νιώσεις πόνο στην πλάτη μετά το τρέξιμο;

Εάν αισθανθείς πόνο στην πλάτη ή δυσφορία μετά από τρέξιμο, τότε οι ειδικοί σε συμβουλεύουν να φροντίσεις τη σπονδυλική σου στήλη. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι μέσω ασκήσεων stretching.

τρέξιμο να βλάψει την πλάτη

Ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να βοηθήσει επίσης ή σταγόνες αιθέριων ελαίων με ευεργετικές ιδιότητες.

Μπορείς επίσης να κάνεις τοπικά μασάζ στην περιοχή με λάδι Arnica, το οποίο είναι πολύ καλό για την αποκατάσταση των μυών.

Εάν όσα κάνεις σπίτι δεν λειτουργούν, φρόντισε να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου.

Επειδή με τους τραυματισμούς δεν παίζουμε και πιθανότατα η πλάτη σου υποφέρει επειδή δεν κάνεις σωστά προπόνηση, διάβασε και αυτό:

Μήπως ο τρόπος που τρέχεις είναι… λάθος;

Photo: Pexels