Μπορεί η yoga να βοηθήσει στην απώλεια βάρους; Ένα ερώτημα ιδιαίτερα συχνό ανάμεσα στους λάτρεις της πρακτικής, το οποίο επιτέλους βρίσκει την απάντησή του απ’ τους ειδικούς. 

Σε θέματα που έχουν να κάνουν με το fitness, ο καθένας θέτει τους δικούς του στόχους. Πρωταρχική σημασία για κάποιον μπορεί να είναι ότι η άσκηση τον βοηθάει να αισθάνεται καλά, για άλλον ότι θέλει να αδυνατίσει και για άλλον ότι θέλει να αποκτήσει ένα ωραίο σώμα για την παραλία.

Συχνά διαβάζουμε ότι αυτό το είδος άσκησης είναι ιδανικό για να χάσεις κιλά, αυτό για να γυμνάσεις τα πόδια σου, αυτό για να ηρεμήσεις και εκείνο για να ζήσεις για περισσότερα χρόνια!

Κι όσοι λατρεύουν τη yoga, ξέρουν ήδη ότι αυτό το είδος άσκησης είναι ιδανικό για την ηρεμία του νου, αλλά και για το stretching και την ευλυγισία του σώματος. Μπορεί, όμως, η yoga να βοηθήσει στην απώλεια βάρους; Η σύντομη απάντηση είναι ότι ναι η yoga βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά η yoga κάνει πολλά περισσότερα από αυτό.

Πώς η yoga μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Όπως κάθε άλλη φυσική δραστηριότητα, η yoga είναι και αυτή μια μορφή κίνησης και η κίνηση καταναλώνει ενέργεια, καίγοντας θερμίδες. Παρόλα αυτά, όσο κι εάν θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι υπάρχει μια θαυματουργή δίαιτα ή ένα είδος άσκησης που από μόνη της υπόσχεται απώλεια βάρους, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Για να χάσεις βάρος, ο μόνος κανόνας που πρέπει να ξέρεις είναι ότι δεν αρκεί μόνο η διατροφή και φυσικά δεν αρκεί μόνη της η άσκηση. Αυτά τα δύο πάνε μαζί! Θα πρέπει να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες από αυτές που καις κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, προκειμένου να δεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

μυς ενώ κοιμάσαι

Unsplash/Form

Έρευνες έχουν δείξει ότι η yoga δεν είναι ανάμεσα στο top 10 των ασκήσεων που βοηθούν στην απώλεια βάρους, καθώς συνήθως σε αυτό περιλαμβάνονται έντονες ασκήσεις, όπως οι cardio και η προπόνηση HIIT.

Ωστόσο, η yoga έχει κι αυτή τα δικά της οφέλη, που μπορεί μεν να μην είναι τόσο ορατά, είναι όμως το ίδιο αποτελεσματικά και έχουν διάρκεια μεγαλύτερη στον χρόνο. Αυτό που όσοι κάνουν yoga δεν καταλαβαίνουν είναι ότι η κάθε στάση μπορεί να τροποποιηθεί έτσι ώστε ο καθένας να την κάνει όσο έντονα ή όχι θέλει. Φυσικά, το δικό του ρόλο παίζει το είδος yoga που κάνεις, αλλά και η ώρα που αφιερώνεις κάθε φορά στην πρακτική.

Τα είδη yoga που βοηθούν στο αδυνάτισμα

Απ’ τα διάφορα είδη yoga που υπάρχουν εκεί έξω, αυτά που βοηθούν περισσότερο στο αδυνάτισμα είναι η ashtanga, η Bikram (ή άλλο είδος hot yoga) και η vinyasa.

Και τα τρία είδη yoga απαιτούν δύναμη και ευλυγισία για να παραμείνεις περισσότερη ώρα σε διάφορες στάσεις. Για παράδειγμα, στην Bikram yoga, κάνεις τις ίδιες 26 στάσεις κάθε φορά, ενώ φυσικά σε hot yoga μαθήματα, θα δεις άμεσα τη διαφορά στο σώμα σου!

Διάβασε ακόμη:

Οι καλύτερες στάσεις yoga για όταν δεν έχεις χρόνο!

Photo: Unsplash/Dane Wetton