Μην ξεχνάς να πίνεις πολύ νερό, να έχεις πάντα ένα μπουκαλάκι μαζί σου κι άλλες τέτοιες συμβουλές θα ακούσεις και θα διαβάσεις παντού. Μήπως, όμως, πίνεις πολύ νερό και βλάπτεις την υγεία σου; Και πώς μπορείς να το καταλάβεις;

Ναι, όσο κι αν σου λένε -γονείς, γιατροί, φίλοι- να πίνεις πολύ νερό, υπάρχει μια περίπτωση να το παρακάνεις. Και μπορεί αυτό να βλάψει την υγεία σου; Ναι! Πρέπει να είσαι προσεκτικός με την ποσότητα του νερού που καταναλώνεις σε μικρό χρόνο.

Γίνεται να πιεις πολύ νερό;

Γίνεται και αναφερόμαστε σε αυτό με την αρνητική έννοια. H “δηλητηρίαση” από το νερό συμβαίνει επειδή η κατανάλωση μιας ασυνήθιστα μεγάλης ποσότητας νερού “ξεπλένει” το σύστημα και προκαλεί την πτώση των επιπέδων νατρίου στην κυκλοφορία του αίματος. Το σώμα, όμως, χρειάζεται επαρκές νάτριο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης καθώς και για άλλες σημαντικές λειτουργίες. Η υπονατριαιμία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των αισθήσεων, κώμα, ακόμη και στον θάνατο.

Ποια είναι τα συμπτώματα αν πίνεις πολύ νερό;

Η υπονατριαιμία είναι μια δύσκολη κατάσταση που μπορεί να προκληθεί, όπως αναφέραμε, από την υπερβολική κατανάλωση νερού. Ποια είναι τα συμπτώματα; Αρχικά, πονοκέφαλος και λήθαργος!

Το να νιώθεις άρρωστος ενώ πίνεις πάρα πολύ νερό είναι μέρος του συστήματος ελέγχου και ισορροπίας του σώματος που λειτουργεί για να μας εμποδίσει να μη βλάψουμε εν αγνοία τους εαυτούς μας! Όπως η δίψα είναι ένα σημάδι πως το σώμα σου χρειάζεται περισσότερα υγρά έτσι συμβαίνει και το αντίθετο. Πάντα πρέπει να ακούς το σώμα σου και να μην πίνεις περισσότερο νερό, αν πραγματικά δεν θέλεις να πιεις κι αν νιώθεις άρρωστος.

Και τελικά πόσο νερό πρέπει να πίνεις;

Ποιο είναι το όριο και πόσο νερό πρέπει να πίνουμε; Το όριο για κάθε άνθρωπο είναι διαφορετικό και εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, τα επίπεδα δραστηριότητας κα. Το θέμα είναι να συγχρονίζεσαι με τα σημάδια που σου στέλνει το σώμα σου, ώστε να αποφύγεις όλες τις δυσάρεστες καταστάσεις.

Το σώμα σου σου μιλάει, σου φωνάζει κι εσύ πρέπει να το ακούς!

Διαβάστε επίσης:

Πρέπει να πίνεις ζεστό ή κρύο νερό; Οι ειδικοί δίνουν την απάντηση!

Photo: ISTOCK / TASSII