Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες! Μερικές θερμίδες είναι πιο βλαβερές από άλλες και πρέπει να δώσεις προσοχή. Για να είσαι υγιής δεν αρκεί να προσέχεις πόσες θερμίδες καταναλώνεις αλλά και τι θερμίδες καταναλώνεις.

Μερικές θερμίδες είναι πιο βλαβερές από άλλες και μια ισορροπημένη διατροφή δεν είναι απλά αριθμοί, σύμφωνα με νέα έρευνα η οποία αποδεικνύει πως η ποσότητα θερμίδων που καταναλώνουμε είναι το ίδιο σημαντική με την πηγή από τις οποίες προέρχονται αυτές οι θερμίδες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Obesity Reviews, αποκάλυψε ότι οι θερμίδες που βρέθηκαν σε μερικά αναψυκτικά, είναι ιδιαίτερα επιζήμια για την υγεία μας.

Για παράδειγμα η ομάδα από 22 ερευνητές, από διαφορετικά Πανεπιστήμια, αποκάλυψαν πως οι θερμίδες σε 340ml αναψυκτικά είναι λιγότερο υγιεινό από μια πατάτα, η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο.

Τα αναψυκτικά για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσους και διαβήτη τύπου 2, ενώ η πατάτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και κάλιο και έχει πλούσια διατροφικά οφέλη.

Οι θερμίδες από οποιοδήποτε τρόφιμο έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας , επειδή όλες οι θερμίδες μπορούν να συμβάλλουν άμεσα στην αύξηση λίπους.

Παράλληλα, αν καταναλώσεις μια ορισμένη ποσότητα θερμίδων που προέρχονται από ποτά που έχουν υποστεί γλύκανσης με φρουκτόζη και υψηλά επίπεδα σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης, αυτά θα μπορούσαν να αυξήσουν τους κίνδυνους καρδιακών παθήσεων ή εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αν, όμως, καταναλώσεις τις ίδιες θερμίδες από άλλες πηγές, όπως ένα γιαούρτι ή τυρί, τότε θα είχες το αντίθετο αποτέλεσμα καθώς μειώνονται αυτοί οι κίνδυνοι.

Η έρευνα έδειξε επίσης, τις διαφορές μεταξύ των τροφίμων που περιέχουν ίσες ποσότητες λίπους.

Για παράδειγμα, η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά, όπως τα καρύδια μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών, ενώ η κατανάλωση της ίδιας ποσότητας κορεσμένων λιπαρών, όπως αυτή στο κόκκινο κρέας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο.

Γι’ αυτό σημασία δεν έχουν μόνο οι θερμίδες και η ποσότητα αυτών, αλλά και η πηγή από την οποία προέρχονται!

Διαβάστε επίσης:

Υπάρχουν συνήθειες που σε παχαίνουν και δε σου πάνε στο μυαλό

Photo: © iStock