Είσαι και συ από εκείνους που προτιμούν να τρώνε γρήγορα, παρά να απολαμβάνουν το γεύμα τους; Αν η απάντηση σου είναι θετική στο προηγούμενο ερώτημα ετοιμάσου να αλλάξεις άποψη όταν μάθεις πως εάν τρως γρήγορα παίρνεις κιλά πιο γρήγορα απ’ όσο φαντάζεσαι!

Πέρα από τις θερμίδες πρέπει να μετράς και την ταχύτητα. Όχι, δεν σου κάνουμε πλάκα! Μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα πως να τρως σωστά για να μην παίρνεις κιλά και μέσα στις “λύσεις” είναι και να μην τρως γρήγορα όπως ο Καμπαμαρού!

καμπαμαρού νουντλς

Μάθε πως να τρώς σωστά, για να μην παίρνεις κιλά

Τρώγοντας με ταχύ ρυθμό, ενδέχεται να επηρεάσει το βάρος σου σύμφωνα με μία έγκυρη μελέτη που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο BMJ Open. Ερευνητές από την Ιαπωνία ρώτησαν περισσότερους από 59.000 άνδρες και γυναίκες να απαντήσουν με τι ρυθμό καταναλώνουν το φαγητό τους: γρήγορο, συνηθισμένο ή αργό; Ο απώτερος σκοπός ήταν να ερευνηθεί η σχέση της παχυσαρκίας με το πόσο γρήγορα καταναλώνουν το φαγητό τους.

Τα άτομα που συμμετείχαν υποβλήθηκαν επιπλέον σε check-ups, στα οποία ρωτήθηκαν και για άλλες διατροφικές τους συνήθειες, όπως το αλκοόλ και το κάπνισμα καθώς επίσης και ο ύπνος. Η έρευνα επίσης έδειξε πως όταν τρως 2 ώρες πριν τον ύπνο αλλά και η κατανάλωση σνακς το βράδυ έχουν σαν αποτέλεσμα να οδηγηθείς στην παχυσαρκία. Ο Dr. Donald Hensrud, Associate Professor of Nutrition and Preventive Medicine της κλινικής Mayo τονίζει χαρακτηριστικά:

Ενστικτωδώς, βγάζει νόημα και είναι μία από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται στην συμπεριφορική αλλαγή χάσιμου βάρους, το γεγονός να προσπαθείς να τρως πιο σιγά

Καλό θα ήταν να αναφέρουμε σ’ αυτό το σημείο πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε άτομα με δείκτη διαβήτη τύπου 2. Ο Hensrud αναφέρει:

 Άτομα με διαβήτη είναι πιο δύσκολο να χάσουν κιλά συγκριτικά με άτομα, που δεν έχουν καθόλου διαβήτη

 

Και ας μην ξεχνάμε πως η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με καρδιοπάθειες, διαβήτη όπως τονίσαμε, χοληστερίνη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Συνεπώς ας μάθουμε να τρώμε ήρεμα χωρίς να βιαζόμαστε (λες και πρόκειται να μας πάρει κάποιος το πιάτο) και έτσι θα έχουμε επίγνωση της κατάστασης καθώς θα ελέγχουμε τα επίπεδα παχυσαρκίας.

Είναι λογικό πολλοί άνθρωποι να τρώνε γρήγορα, κάποιοι επειδή αργούν να γυρίσουν σπίτι τους και πέφτουν με τα μούτρα πάνω στο τραπέζι, άλλοι επειδή έτσι έχουν συνηθίσει χωρίς να υπολογίζουν το βάρος που νιώθουν μετά. Ακόμα και τα μικρά παιδιά, διότι βιάζονται να συνεχίσουν το παιχνίδι τους. Λοιπόν, μάθε να τρως σωστά, για να μην παίρνεις κιλά.

Όμως, επειδή οι έρευνες δεν σταματούν ποτέ, μάθε πως και πέρα από τον αργό ρυθμό κατανάλωσης φαγητού, που πρέπει να υιοθετήσεις για να χάσεις κιλά, καλό θα ήταν να βάλεις πιο πολύ το πιπέρι στη ζωή σου για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει.