«Ο,τι βλέπετε, το χρωστάω στο spaghetti!». Αυτή η ατάκα ανήκει στη Sophia Loren, η οποία θεωρείται μια απ’ τις πιο όμορφες γυναίκες στην ιστορία του κινηματογράφου! Τώρα οι Ιταλοί επιστήμονες υποστηρίζουν την συμπατριώτισσά τους κι επιβεβαιώνουν ότι τα ζυμαρικά μας βοηθούν όντως να χάσουμε κιλά!

Το μυστικό της απώλειας βάρους με την κατανάλωση ζυμαρικών είναι ότι χρησιμοποιείται ως μέρος μιας μεσογειακής διατροφής, η οποία περιλαμβάνει επίσης πολλά φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, αλλά και τις απαραίτητες ποσότητες κρέατος και γλυκών.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα ζυμαρικά μας παρέχουν κάποια σημαντικά οφέλη για την υγεία, ένα από τα οποία είναι “πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη χρόνιων παθήσεων”!

μακαρόνια

Φυσικά δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η μελέτη έγινε στην Ιταλία, η οποία προωθεί την παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή και αποφεύγει συνταγές με αμερικανική έμπνευση!

Οι ερευνητές μελέτησαν πάνω από 23.000 συμμετέχοντες, πάνω από 9.000 σε ομάδα ελέγχου και πάνω από 14.000 που κλήθηκαν να ακολουθήσουν μια αυστηρή μεσογειακή διατροφή κατά τη διάρκεια των τριών ετών της μελέτης.

Οι ερευνητές μέτρησαν προσεκτικά το ύψος, το βάρος και τα άλλα μεγέθη του σώματος των συμμετεχόντων πριν ξεκινήσει η μελέτη. Η πλειοψηφία των ατόμων που έλαβαν μέρος ήταν μεταξύ 35 και 79 ετών, αν και υπήρχαν και ορισμένες εξαιρέσεις σ’ αυτό τον κανόνα.

Ποιο ήταν το συμπέρασμα; Ότι όσοι έφαγαν ζυμαρικά κατά τη διάρκεια της έρευνας είχαν χαμηλότερο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) σε σύγκριση μ’ όσους κατανάλωναν λιγότερο ζυμαρικά. Οι ίδιοι είχαν χάσει σημαντικό βάρος, αλλά και πόντους απ’ τη μέση και τους γοφούς τους. Αυτό ισχύει κατά κύριο λόγο για τις γυναίκες της μελέτης, καθώς οι άνδρες που έφαγαν ζυμαρικά έδειξαν ελάχιστες ή και καθόλου αλλαγές στο βάρος ή το μέγεθος τους.

μακαρόνια

Από την άλλη πλευρά, όταν φυσικά οι συμμετέχοντες έφαγαν παραπάνω ποσότητα απ’ τη συνιστώμενη, τότε είδαν τα κιλά τους ν’ αυξάνονται! Αυτό συνέβη διότι όσοι έφαγαν παραπάνω απ’ το κανονικό, κατανάλωσαν περισσότερες θερμίδες. Αυτό φυσικά θα μπορούσε να συμβεί με οποιαδήποτε άλλη τροφή.

Όσες γυναίκες που αναζητούν έναν εύκολο τρόπο να χάσουν βάρος, τότε η στροφή προς ζυμαρικά και τη μεσογειακή διατροφή μπορεί να είναι το κλειδί! Ένα από τα σημαντικότερα οφέλη αυτής της δίαιτας είναι ότι σε κάνει να νιώθεις πλήρης, ενώ οι επιλογές σου για το κάθε γεύμα είναι πολλές!

Μην ξεχνάς, όμως, «παν μέτρον άριστον» ακόμα κι αν είσαι μακαρονάς!

Διαβάστε ακόμα:

Μάθε πώς να αδυνατίσεις τρώγοντας μακαρόνια!

Photo: Bigstock