Πολλοί άνδρες και γυναίκες προσπαθούν πολύ να διατηρηθούν στα κιλά που είναι αλλά δεν είναι πάντα εύκολο. Οι άνθρωποι δεν είναι φτιαγμένοι από πέτρα, αλλά από νερό, μυς, λίπος, κόκαλα και άλλα. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι για την απότομη αύξηση βάρους.

Το να διατηρείς το βάρος σου δεν είναι εύκολο, καθώς απαιτεί άσκηση και καλή διατροφή. Και οι δίαιτες πολλές φορές δεν βοηθούν σε αυτό, αφού υπάρχουν πολλοί λόγοι για την απότομη αύξηση βάρους, για τους οποίους δεν ευθύνεται αποκλειστικά το άτομο.

Μετράς τις θερμίδες, ζυγίζεσαι καθημερινά, πίνεις πολύ νερό, κοιμάσαι καλά, αλλά πάλι βλέπεις τον αριθμό να ανεβαίνει και αναρωτιέσαι: «Γιατί παχαίνω;».

Όλοι οι λόγοι για την απότομη αύξηση βάρους

Αργό θυρεοειδή

Ο θυρεοειδής είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Αν παρατηρήσεις απότομη αύξηση του βάρους, ο θυρεοειδής μπορεί να είναι αργός, κάτι που κάνει τον μεταβολισμό σου αργό σε σημαντικό βαθμό.

Σε αυτήν την περίπτωση είναι σημαντικό να επισκεφτείς τον γιατρό σου.

Κατακράτηση υγρών

Όχι, δεν θα σου πούμε να πίνεις πολύ νερό. Θα σου πούμε, όμως, ότι αν πιεις δύο ποτήρια νερό πριν το φαγητό, θα γίνει το “θαύμα”! Αν δεν πίνεις αρκετό νερό το σώμα σου μπορεί να αρχίσει να το κρατάει και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πάρεις κιλά στην κοιλιά.

Κατάθλιψη

Αν έχεις κατάθλιψη και παίρνεις φάρμακα, τότε αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αύξηση βάρους. Ορισμένα φάρμακα προκαλούν μεγάλη επιθυμία για φαγητό, ειδικά για υδατάνθρακες. Αυξάνουν την όρεξη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση βάρους.

Οι συνήθειες στα ψώνια σου

Μπορεί να είναι περίεργο, αλλά συμβαίνει. Αν ψωνίζεις σε super market είναι πιο εύκολο να παρασυρθείς από τα πολλά προϊόντα που βλέπεις γύρω σου και ενδεχομένως να κάνεις αγορές που δεν έχεις ανάγκη. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει πως όταν πεινάς και πηγαίνεις για ψώνια σίγουρα δεν θα κάνεις και τις καλύτερες επιλογές.

Ξενυχτάς

Αν είσαι κι εσύ μια κουκουβάγια, όπως εμείς, τότε αυτό συμβάλλει στην απότομη αύξηση βάρους. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα γκρελίνης, της ορμόνης της πείνας και μειωμένα επίπεδα λεπτίνης, της ορμόνης του κορεσμού.

Άγχος στη δουλειά

Όλοι αγχώνονται στη δουλειά, αλλά το υπερβολικό άγχος μπορεί πραγματικά να σε αρρωστήσει και να πάρεις και κιλά. Η ορμόνης της κορτιζόλης απελευθερώνεται όταν το σώμα είναι αγχωμένο και αυτό προκαλεί την μετακίνηση των τριγλυκεριδίων στα σπλαχνικά λιπώδη κύτταρα, αυξάνοντας την αποθήκευση λίπους στην κοιλιά. Το άγχος σου ανοίγει την όρεξη και πρέπει να το ελέγξεις.

Διαβάστε επίσης:

Οι ορμόνες που ευθύνονται για την αύξηση βάρους και πώς θα τις “αντιμετωπίσεις”!