Όλοι μας το καλοκαίρι λατρεύουμε να απολαμβάνουμε ένα λαχταριστό παγωτό αγνοώντας τις περιττές θερμίδες που περιέχει αυτός ο γλυκός πειρασμός. Παρόλα αυτά, μια νέα μελέτη έρχεται στην επιφάνεια και αποδεικνύει ότι τελικά είναι πιο υγιεινό το χωνάκι παγωτό σε σχέση με ένα πολύσπορο κουλούρι, σκορπίζοντας την χαρά στους απανταχού λάτρεις του βασιλιά του καλοκαιριού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Tufts στη Μασαχουσέτη δείχνει ότι είναι πιο υγιεινό το χωνάκι παγωτό από ένα πολύσπορο bagel και άλλες τροφές όπως τα κράκερ αλατιού.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους ειδικούς της σχολής Επιστήμης και Πολιτικής της Διατροφής στο Tufts ανέπτυξαν μια «Πυξίδα Τροφίμων» για να κατατάξουν οποιοδήποτε είδος τροφής από το 1 έως το 100 με βάση τη διατροφή, όπου όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο πιο υγιεινό είναι το φαγητό.

Κατά τη σύγκριση των τροφίμων, η μελέτη βαθμολόγησε ένα χωνάκι παγωτού σοκολάτας με ξηρούς καρπούς με 37, ενώ ένα πολύσπορο κουλούρι με σταφίδες έλαβε 19 και σε κράκερ αλατιού 7.

Παράλληλα, τα αμύγδαλα με επικάλυψη σοκολάτας και τα πατατάκια γλυκοπατάτας μπορεί να μην αποτελούν έκπληξη για υγιεινές επιλογές. Άλλες επιλογές που κατατάσσονται ψηλά είναι τα πατατάκια καλαμποκιού στα οποία δόθηκε η βαθμολογία 55 και ένα παγωμένο γαλλικό τοστ ολικής αλέσεως, το οποίο βαθμολογήθηκε με 35. Ο καφές καπουτσίνο με γάλα χαμηλών λιπαρών βαθμολογήθηκε με 69.

Φτιάχνουμε παγωτό σοκολάτα, χωρίς καθόλου ζάχαρη, με αβοκάντο!

 υγιεινό το χωνάκι παγωτό
Pexels

Άλλες κατηγορίες προϊόντων

Όσον αφορά τις κατηγορίες άλλων προϊόντων που μετρήθηκαν, τα σνακ και τα γλυκά συγκέντρωσαν τη χαμηλότερη βαθμολογία με μέσο όρο 16,4. Επίσης, δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα λαχανικά και τα φρούτα μαζί με τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους είναι τα υψηλότερα. Τα αμυλούχα λαχανικά έλαβαν κατά μέσο όρο 43,2.

Τα αναψυκτικά με ζάχαρη έχουν μέσο όρο βαθμολογίας 27,6, ενώ η βαθμολογία των χυμών από φρούτα και λαχανικά έφτασε στο 67.

Ακόμα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης το πιο υγιεινό κρέας είναι τα θαλασσινά, στα οποία δόθηκε βαθμολογία κατά μέσο όρο 67 και ακολουθούν τα πουλερικά και το βοδινό, των οποίων η μέση βαθμολογία ήταν 42,67 και 24,9 αντίστοιχα.

Τέλος, η καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και Αν. Καθηγήτρια Διατροφής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tufts, Δρ. Ρενάτα Μίχα, επισημαίνει ότι σύμφωνα με τον αλγόριθμο βαθμολόγησης που είναι διαθέσιμος στο κοινό, το Food Compass μπορεί να προσφέρει μια διαφοροποιημένη προσέγγιση για την προώθηση υγιεινών διατροφικών επιλογών, βοηθώντας έτσι στην καθοδήγηση της συμπεριφοράς των καταναλωτών, της διατροφικής πολιτικής, της επιστημονικής έρευνας, των πρακτικών της βιομηχανίας τροφίμων και των κοινωνικών επενδυτικών αποφάσεων.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News