Έχεις μικρύνει αρκετά τις μερίδες σου, δεν τρως πολύ και γενικά καταναλώνεις λίγες θερμίδες μες τη μέρα; Είναι καλό αυτό τελικά; 

Θες να χάσεις κιλά, το καταλαβαίνω. Κάνεις μεγάλη προσπάθεια να αδυνατίσεις κι έχεις φτάσει στο σημείο να καταναλώνεις λίγες θερμίδες, προκειμένου να πετύχεις τον στόχο σου. Το να βάζεις έναν στόχο και να τον πετυχαίνεις είναι πολύ σημαντικό, ειδικά όταν πρόκειται για την υγεία σου και το βάρος σου. Ωστόσο, πιστεύεις πως είναι καλό να προσλαμβάνεις καθημερινά τόσες λίγες θερμίδες;

Κι όταν λέμε λίγες θερμίδες εννοούμε φυσικά και κάτω από 1.000. Για την ακρίβεια, μπορεί να τρως και λιγότερες από 800, όμως να μην αδυνατίζεις. Γιατί;

Φυσικά και αυτό που φταίει είναι οι λίγες θερμίδες που καταναλώνεις καθημερινά. Και ναι, κάνεις λάθος, γιατί αυτός ο τρόπος δε θα σε αδυνατίσει, αντιθέτως μπορεί και να σε παχύνει.

Πώς μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; 

καταναλώνεις λίγες θερμίδες

nensuria / Freepik

Όταν έχεις βάλει ως στόχο να χάσεις κάποια συγκεκριμένα κιλά σε μικρό χρονικό διάστημα κι έτσι καταλήγεις να μην τρως αρκετά για να τα καταφέρεις, παίρνεις και λίγες θερμίδες συνεπώς. Η προσπάθεια που κάνεις, όμως, κάποια στιγμή θα σταματήσει με αποτέλεσμα να τρως πλέον κανονικά, μεγαλύτερες δηλαδή μερίδες και περισσότερες θερμίδες συνεπώς.

Αυτό θα σε οδηγήσει στην πρόσληψη βάρους, παρ’ όλο που θα τρως κανονικά. Το σώμα σου θα θεωρεί τις 1.500 θερμίδες πολλές, ενώ δεν είναι, γιατί εσύ θα το έχεις συνηθίσει στις 800, κάτι που θεωρεί φυσιολογικό, με αποτέλεσμα να παίρνεις βάρος.

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, ακόμα κι αν κάνεις δίαιτα στόχος σου δεν πρέπει να είναι η αφαγία ή η πρόσληψη ελάχιστων θερμίδων, αλλά η βελτίωση της ποιότητας των τροφών σου. Είναι πιο αποτελεσματικό να συνεχίσεις να καταναλώνεις έναν καλό αριθμό θερμίδων, τρώγοντας πιο υγιεινά και ισορροπημένα, αποφεύγοντας φυσικά τα λίπη και τη ζάχαρη. Βάλε στη ζωή σου και τη γυμναστική και θα δεις πως ένα τέτοιο πρόγραμμα μόνο καλό θα σου κάνει.

Άσε που αν δεν τρως σωστά και ισορροπημένα αποδυναμώνεις και το ανοσοποιητικό σου, κάνοντάς το ευάλωτο στους ιούς και τις ασθένειες. Θέλουμε κάτι τέτοιο; Όχι φυσικά!

Διάβασε ακόμα:

Τελικά το να μετράς θερμίδες βοηθάει στο αδυνάτισμα;

Photo: Freepik