Ενώ προσπαθείς εδώ και καιρό να χάσεις κιλά, ακολουθώντας ό,τι συμβουλή έχεις βρει στο Διαδίκτυο, εξακολουθείς να μην βλέπεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πλέον, όμως, ξέρουμε με βεβαιότητα τι φταίει. Μελέτη του Harvard μας λέει ποια είναι η καλύτερη δίαιτα και μάντεψε, δεν είναι αυτή που νομίζουμε!

H Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard αποφάσισε να εμβαθύνει στο θέμα της διατροφής, καθώς τα πρότυπα και οι συμβουλές που ακολουθούμε έχουν αλλάξει με την πάροδο των ετών.

Οι επιστήμονες πλέον γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε το κατάλληλο βάρος και μοιράζονται το μυστικό μαζί μας. Ενώ όλα τα στοιχεία μέχρι σήμερα έδειχναν ότι οι θερμίδες παίζουν τον βασικό ρόλο, δεν θα πρέπει ν’ αφήνουμε στην άκρη την ποιότητα των τροφίμων.

Επικεντρώσου στην κατανάλωση τροφίμων υψηλής ποιότητας σε σωστές ποσότητες! Έτσι μόνο θα εξασφαλίσεις το ιδανικό βάρος για σένα!

Και τι σημαίνει τρόφιμα υψηλής ποιότητας;

Φυσικά και δεν θα σου αφήσουμε αναπάντητο το ερώτημα! Οι καλύτερες τροφές που πρέπει να περιλαμβάνεις στη διατροφή σου είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, τρόφιμα με καλά λιπαρά και καλές πηγές πρωτεΐνης, αλλά και σιτηρά ολικής άλεσης.

Απ’ την άλλη, όχι ότι δεν το υποψιαζόσουν, αλλά τα σνακς, τα αναψυκτικά, τα τηγανητά και οι τροφές με κορεσμένα και τρανς λιπατά θα πρέπει να μείνουν μακριά απ’ το διαιτολόγιό σου.

Παρόλα αυτά, οι ερευνητές είπαν πως δεν θα μας κάνουν τη ζωή τόσο εύκολη και ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει ιδανική δίαιτα για όλους.

δίαιτα

Η έρευνα έγινε με τη συμμετοχή 120.000 υγιών ανδρών και γυναικών και διαπίστωσε πως οι αλλαγές στο βάρος έχουν άμεσα σύνδεση με την κατανάλωση τροφίμων όπως οι πατάτες, το κόκκινο κρέας και τα αναψυκτικά με ζάχαρη.

Σε αύξηση βάρους μπορούν να οδηγήσουν επίσης επεξεργασμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε άμυλο, λιπαρά και ζάχαρη.

Απ’ την άλλη, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα σιτηρά ολικής άλεσης, το γιαούρτι και οι ξηροί καρποί έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται με την απώλεια βάρους.

Δηλαδή οι θερμίδες δεν παίζουν ρόλο;

Φυσικά και δεν πρέπει ν’ απαξιώνουμε τη σημασία των θερμίδων, όμως, προέχει το να προσέχουμε να τρώμε τροφές υψηλής ποιότητας. Έτσι, αυτόματα θα καταναλώνουμε τροφές με λιγότερες θερμίδες!

Η έρευνα προχώρησε στη σύγκριση τεσσάρων ειδών διατροφής για απώλεια βάρους, με το εύρος της πρόσληψης υδατανθράκων να κυμαίνεται από χαμηλό σε πολύ υψηλό.

Οι κλινικές δοκιμές έγιναν σε 300 υπέρβαρες γυναίκες. Οι γυναίκες συμμετείχαν σε ομάδες που έκαναν δίαιτες, με ποικίλη κλιμάκωση στην πρόσληψη θερμίδων, από πολύ χαμηλή μέχρι πολύ υψηλή.

Όπως διαπιστώθηκε μετά από δοκιμές 12 μηνών, οι γυναίκες που έκαναν τη δίαιτα με πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων είδαν το καλύτερο αποτέλεσμα στο σώμα τους.

Αλκαλική Δίαιτα

Άλλα συμπεράσματα της έρευνας:

  • Τα μεταβολικά αποτελέσματα των γυναικών με δίαιτα με πολύ χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων ήταν στα ίδια επίπεδα και πολύ καλύτερα σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες.
  • Ανάμεσα στις τρεις άλλες διαιτητικές ομάδες δεν υπήρξε σημαντική διαφορά στην απώλεια βάρους.

Σημειώνεται πως άλλη σχετική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine έδειξε ότι όσες γυναίκες παράλληλα με τη δίαιτα είχαν και ψυχολογική υποστήριξη, ήταν πιο πιθανό να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν τα κιλά τους.