«Να πίνεις πολύ νερό», το έχουμε ακούσει λίγο πολύ όλοι μας από τους γονείς, τους προπονητές, τους γιατρούς και τους φίλους μας. Σπάνια χάνει κάποιος την ζωή του από υπερυδάτωση, αλλά είναι σημαντικό να προσέχουμε να μην ξεπερνάμε τα όρια.

Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να αποβεί μοιραία ή να σου προκαλέσει κάποια προβλήματα. Τα άκρα πάντα έχουν αρνητικές εκβάσεις. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει η μεσότητα.

Ναι η υπερυδάτωση είναι πραγματικότητα

Η δηλητηρίαση από το νερό συμβαίνει επειδή καταναλώνουμε μια ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα νερού. Αυτό προκαλεί την πτώση των επιπέδων του νατρίου στην κυκλοφορία του αίματος. Το σώμα χρειάζεται επαρκές νάτριο για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης καθώς και πολλές σημαντικές λειτουργίες, όπως συστολή μυών.  Η υπονατριαιμία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και μπορεί να οδηγήση σε απώλεια των αισθήσεων, κώμα και τελικά θάνατο.

Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνεται η ναυτία και οι πονοκέφαλοι

Το να πάθεις υπονατριαιμία είναι δύσκολο. Για να πάθεις δηλητηρίαση από το νερό θα πρέπει να νιώσεις ότι έχεις πιει τόσο νερό που αυτό σου προκαλεί ναυτία και την θέληση να ξεράσεις.

Το να αισθάνεσαι άρρωστος ενώ πίνεις πάρα πολύ νερό είναι μέρος του συστήματος ελέγχου και ισορροπίας του σώματος, το οποίο λειτουργεί για να μας εμποδίσει να βλάψουμε εν άγνοια μας τον εαυτό μας. Ο μηχανισμός δίψας θα χτυπήσει όταν έχουμε ανάγκη από νερό, το ίδιο θα συμβεί όταν έχουμε αρκετό λίγο περισσότερο αρκετό.

Πάντα να ακους το σώμα σου και να μην πιέζεις τον εαυτό σου να πίνει περισσότερο. Αν το κάνεις θα νιώσεις άρρωστος.

Το πόσο νερό χρειάζεσαι εξαρτάται από κάποιους παράγοντες

Δεν υπάρχει ακόμα κανόνας για το πόσο νερό θα πρέπει να καταναλώνουμε. Το όριο για κάθε άτομο εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και πολλά άλλα. Το κλειδί είναι η παραμονή σε αρμονία με τα σήματα του σώματός σου. Ένας τρόπος για να καταλάβετε αν έχετε έλλειψη είναι να κοιτάξετε τα ούρα σας. Αυτά θα σας ξεκαθαρίσουν αν πρέπει να προσθέσετε νερό στην καθημερινότητά σας.

Ενυδάτωσε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μια άσκηση το σώμα σου για να αποφύγεις την κατακράτηση υγρών.

Ακολούθησε τον κανόνα

Πίνε, τουλάχιστον, 8 ποτήρια νερού την ημέρα. 8 ποτήρια νερού την ημέρα είναι επαρκή για το μέσο άνθρωπο.

Μην ακολουθήσετε αυστηρές οδηγίες, ακολούθησε το σώμα σου. Πάντα να ελέγχετε τα ούρα σας. Σε περίπτωση που είναι ανοιχτόχρωμα καταναλώνετε την σωστή ποσότητα νερού.

Διαβάστε επίσης:

3 απλά βήματα για να μειώσεις το ποσοστό λίπους του σώματος για πάντα!

Credits: Unsplash