Προσπαθείς να χάσεις βάρος, γυμνάζεσαι ίσως, κάνεις δίαιτα και μάλιστα έχεις δοκιμάσει ένα σωρό αυστηρές δίαιτες, όμως ξεχνάς πολύ συχνά την αξία της μεσογειακής διατροφής. 

Μπορεί να έχεις δοκιμάσει κατά καιρούς διάφορες αυστηρές δίαιτες άλλες φορές έχοντας σημαντικά αποτελέσματα κι άλλες όχι και τόσο. Φυσικά και δεν είναι κακό να δοκιμάζεις διατροφές, εφόσον δεν μπλοκάρεις τον μεταβολισμό σου, όμως το λάθος που κάνεις είναι ότι ξεχνάς πως η μεσογειακή διατροφή έχει τεράστια αξία.

Γιατί είναι τόσο σημαντική;

Ακόμη κι αν δεν θέλεις να χάσεις βάρος, η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη γιατί κάνει καλό στην καρδιά σου, στα μάτια, στη λειτουργία του εγκεφάλου και λένε πως σε βοηθά να ζήσεις περισσότερο. Η αξία της μεσογειακής διατροφής είναι σίγουρα τεράστια, όμως το καλύτερο της υπόθεσης είναι πως είναι πολύ εύκολη να την ακολουθήσεις. Πώς θα το πετύχεις αυτό;

αξία της μεσογειακής διατροφής

Η διατροφή αυτή χαρακτηρίζεται από υψηλή κατανάλωση ελαιολάδου, λαχανικών, οσπρίων, φρούτων και ανεπεξέργαστων δημητριακών, μέτρια ως υψηλή κατανάλωση ψαριών, χαμηλή κατανάλωση κρέατος και προϊόντων κρέατος, και χαμηλή ως μέτρια κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ μην ξεχνάς πως επιτρέπεται και το κρασί.

Ένα βασικό πρόγραμμα πρέπει να περιλαμβάνει: λίγα λαχανικά/φρούτα, 1/4 ολικής άλεσης προϊόντα και 1/4 ψάρι, άπαχη πρωτεΐνη και μικρή ποσότητα υγιούς λίπους. Παρακάτω θα δεις ένα βασικό πλάνο και θα διαπιστώσεις πως με απλούς συνδυασμούς μπορείς να έχεις το καλύτερο γεύμα, το πιο θρεπτικό και υγιές. Όλα αυτά δηλαδή που σου προσφέρει η μεσογειακή διατροφή.

Δες ενδεικτικά ένα τέτοιο πρόγραμμα διατροφής που μπορείς να ακολουθήσεις! 

Συνδυάζει μια ισορροπία μεταξύ των τροφών που πρέπει να καταναλώνεις, που ελάχιστες διατροφές το κάνουν και μάλιστα τόσο πετυχημένα, ώστε να ευνοείται και η υγεία.

Και στην τελική, οι άλλες δίαιτες που σε περιορίζουν και σου απαγορεύουν -με τη θέλησή σου βέβαια αφού τις ξεκινάς- ένα σωρό τροφές, όπως υδατάνθρακες ή φρούτα, είναι καλύτερες;

Μια ισορροπημένη διατροφή σαν τη μεσογειακή είναι μια πολύ καλή επιλογή τελικά!

Διάβασε ακόμα:

Οι 5 χειρότερες διατροφικές συμβουλές

Photos: Pexels