Τα αποδεικτικά στοιχεία συνεχίζουν να ενισχύουν την άποψη ότι η άσκηση είναι καλή για τον εγκέφαλο. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για τη νόσο του Alzheimer και μπορεί να επιβραδύνει ακόμη και τη γήρανση του εγκεφάλου κατά περίπου 10 χρόνια! Νέα έρευνα μας δείχνει πώς ακριβώς η γυμναστική βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου.
Οι επιστήμονες έκαναν 39 μελέτες που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ άσκησης και γνωστικών ικανοτήτων μεταξύ ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών. Βρήκαν ότι η αερόβια άσκηση φαίνεται να βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία ενός ατόμου και η κατάρτιση αντίστασης μπορεί να ενισχύσει την εκτελεστική λειτουργία και τη μνήμη ενός ατόμου.
Άλλες ασκήσεις, όπως το tai chi, συνδέονται επίσης με βελτιώσεις στη γνωστική λειτουργία.
Τελικά, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 45 λεπτά με μια ώρα μέτριας έως έντονης άσκησης ήταν καλή για τον εγκέφαλο.
Υπάρχει τώρα ένα ευρύ φάσμα ερευνών που δείχνουν ότι τα οφέλη για τον οργανισμό με την άσκηση υπάρχουν επίσης και για τον εγκέφαλο. Όταν οι ηλικιωμένοι κάνουν αερόβια άσκηση ή άσκηση αντίστασης, βλέπουμε αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία των περιοχών του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για σύνθετες εργασίες και τη λειτουργία της μνήμης.
Freepik
Πώς η γυμναστική βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου;
Μια ακόμα μελέτη ενίσχυσε την παραπάνω άποψη. Στη μελέτη, ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι περπατούν, η πίεση που ασκείται με το έδαφος στέλνει κύματα μέσω των αρτηριών, γεγονός που αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο (που ονομάζεται επίσης εγκεφαλική ροή αίματος). Η λήψη αρκετού αίματος στον εγκέφαλο είναι σημαντική για την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου, καθώς η ροή του αίματος φέρνει στον εγκέφαλο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.
Σε μια άλλη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπερήχους για να αξιολογήσουν τις αρτηρίες και τις μεταβολές της ροής του εγκεφαλικού αίματος σε 12 υγιείς νεαρούς ενήλικες ενώ στέκονταν, περπατούσαν και έτρεχαν.
Η αύξηση της ροής του αίματος ήταν μεγαλύτερη όταν οι άνδρες και οι γυναίκες έτρεχαν, αλλά το βάδισμα ήταν αρκετό για να προκαλέσει το αποτέλεσμα.
Οι επιστήμονες διερευνούν ακόμα πολλούς τρόπους με τους οποίους η φυσική κατάσταση βελτιώνει τον εγκέφαλο.
Αλλά η ροή του αίματος είναι μια ελπιδοφόρα όψη, καθώς μπορεί επίσης να συμβάλει στη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων. Η πρωτεΐνη BDNF (νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο) φαίνεται να παίζει ρόλο επειδή βοηθά στην αποκατάσταση και προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από εκφυλισμό. Η άσκηση μπορεί επίσης να ενισχύσει τη διάθεση, προκαλώντας την απελευθέρωση ορμονών και χημικών, όπως οι ενδορφίνες, που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εγκεφάλου. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ότι η άσκηση μπορεί να είναι σε θέση να αποτρέψει την εμφάνιση καταθλιπτικών συμπτωμάτων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές κάθε τύπος άσκησης φαίνεται να έχει διαφορετικές επιπτώσεις στους αυξητικούς παράγοντες που ευθύνονται για την ανάπτυξη νέων νευρώνων και αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο.